Kulturdepartementet lover at all norsk kinofilm skal tekstes.

700 000 hørselshemmede nordmenn får med seg lite annet enn det rent visuelle om de forsøker å se norsk film på kino. Derfor har Kulturdepartementet bestemt at all norsk kinofilm skal være tilgjengelig i tekstet versjon i løpet av neste år, sier statsekretær Lotte Grepp Knutsen.

– Vår intensjon er at vi skal ha et ikke-diskriminerende kinotilbud. Det vil si at de som ønsker å se en hvilken som helst norsk film med tekst skal ha muligheten til det, sier hun til NRK.

I løpet av neste år skal alle norske kinofilmer være tilgjengelige i tekstet versjon. Til nå har det vært frivillig om produsentene har ønsket å tekste eller ikke tekste norske kinofilmer.

– Slik vil vi ikke at det skal være lenger, sier Grepp Knutsen.

– Det er kjempeflott hvis vi kan få gå på kino og se tekstet film allerede til neste år. Da har vi fått gjennom det vi ønsket, sier leder for Hørselhemmedes Landsforbunds Ungdom, Nathalie Kjelsaas.

Men hun ser helst at regjeringen lovfester kravet om å vise tekstet norsk film, slik at det ikke blir opp til den enkelte kinosjef om de vil sette opp filmer med tekst.

– Da må vi gå en ny runde med kinosjefene.

Filmbransjen positiv

Bransjeorganisasjonen Film & Kino, som representerer norske kinosjefer, sier til NRK at de er positive til tiltak som kan sikre teksting av norsk film, enten det kommer som forskrift eller som lov.

Norske film- og TV-produsenteres forening har tidligere vært negativ til teksting av norsk film, fordi det er dyrt og ødelegger det kunstneriske uttrykket, men nå har de snudd.

– Det har blitt veldig mye lettere å få tekstet filmer på norsk både raksere og billigere, sier styreleder i Produsentforeningen, Sveinung Golimo.