Sammendrag av undersøkelsen
Dette er Norges første store omfangsundersøkelse om diskriminering av kvinner og menn som venter barn eller er i foreldrepermisjon. Undersøkelsen er gjennomført av TNS Gallup på oppdrag fra Likestillings- og diskrimineringsombudet. Her finner du en oppsummering av de viktigste funnene og en kort gjennomgang av metoden vi har brukt.
Hovedfunn fra undersøkelsen
- 55 prosent av kvinnelige og 22 prosent av mannlige arbeidstakere oppgir å ha opplevd én eller flere former for diskriminering knyttet til graviditet eller foreldrepermisjon
- Kvinner oppgir i betydelig større grad å være utsatt for de fleste formene for diskriminering sammenlignet med menn.
- 36 prosent av kvinnelige arbeidstakere oppgir å ha opplevd to eller flere tilfeller av diskriminering.
Ved jobbsøking og ansettelse
- 1 av 10 har fått spørsmål fra arbeidsgiver om graviditet og planer om å få barn på jobbintervju (12 prosent kvinner og 9 prosent menn).
- I tillegg oppgir 20 prosent av kvinnene at de har latt være å søke en jobb mens de var gravide. Begrunnelsen er at de ikke regnet med at arbeidsgiver ville velge en som var gravid (13 prosent har angitt dette som grunn) og/eller fordi de tenkte at det ville være en ulempe for arbeidsgiver (10 prosent har angitt dette som grunn).
- 14 prosent av kvinnene oppgir at de ikke fikk en jobb fordi de var i foreldrepermisjon.
På arbeidsplassen mens de var gravide eller ventet barn
- I alt oppgir 24 prosent av kvinnene at de har opplevd én eller flere former for diskriminering mens de var gravide.
- 11 prosent av kvinnene oppgir at de ikke har fått nødvendig tilrettelegging på arbeidsplassen da de var gravide.
- 11 prosent av kvinnene og 5 prosent av mennene oppgir at de ble fratatt arbeidsoppgaver de ønsket å beholde (fem prosent tror eller har mistanke om dette og fire prosent er helt sikre på dette)
- 1 av 10 oppgir at de fikk negative reaksjoner fra sin leder på at de ventet barn.
Under foreldrepermisjon og ved tilbakekomst etter permisjon
- I alt 47 prosent av kvinnene som var i jobb da de fikk barn oppgir at de har opplevd én eller flere tilfeller av diskriminering da de var i foreldrepermisjon og/eller ved tilbakekomst fra permisjon.
- 37 prosent av kvinnene oppgir at de ikke har fått tilstrekkelig informasjon om viktige saker på arbeidsplassen, som for eksempel omorganiseringer og lønnsforhandlinger, mens de var i permisjon i forbindelse med fødsel.
- 21 prosent kvinnelige arbeidstakere (fast stilling) har opplevd ikke å få kreve lønnsøkning eller blitt vurdert i lønnsforhandlinger på grunn av at de var i eller hadde tatt ut foreldrepermisjon.
Om undersøkelsen
- Undersøkelsen er gjennomført av TNS Gallup på oppdrag fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.
- Datainnsamlingen ble gjennomført i perioden 2. – 10. oktober 2014, med totalt 2 014 respondenter.
- Målgruppen er avgrenset til kvinner og menn som har blitt foreldre i perioden 2008-2014. Hovedmålgruppen er kvinner og menn som var i jobb da de fikk barn (disse utgjør 90 prosent av nettoutvalget).
- Likestillingsloven forbyr diskriminering på grunn av graviditet og permisjon i forbindelse med fødsel. Det er kun i særlige unntakstilfeller forskjellsbehandling kan være lovlig. Forbudet gjelder alle sider av ansettelsesforholdet, blant annet utlysning, innkallelse til intervju, ansettelse, lønnsplassering, forfremmelse, omplassering, kompetanseutvikling, opplæring, tildeling av arbeidsoppgaver, permittering, oppsigelse og avskjed.
- I undersøkelsen beskrives en rekke situasjoner som i de fleste tilfeller vil være i strid med likestillingsloven. Respondentene svarer på om de har opplevd slike situasjoner, og om de har mistanke om, - eller er sikre på, at det skyldes graviditet eller foreldrepermisjon. Tallene for slik opplevd diskriminering viser hvor mange som rapporterer at de har opplevd en eller flere slike situasjoner. Undersøkelsen inneholder totalt 15 slike spørsmål.
- Undersøkelsen kartlegger også fem negative hendelser som er relatert til graviditet og foreldrepermisjon, men som i utgangspunktet ikke er ulovlig.
- Undersøkelsen er organisert etter de ulike fasene i et ansettelsesforhold:
- jobbsøking og ansettelse
- på arbeidsplassen når man venter barn
- under foreldrepermisjon
- ved tilbakekomst fra foreldrepermisjon
- Kun de respondentene som har vært i en bestemt situasjon har fått spørsmål om den aktuelle situasjonen.
- Hver hendelse respondentene oppgir å være utsatt for, må de tidfeste til hvilket barn det skjedde i forbindelse med.
Denne teksten er et sammmendrag av den fullstendige rapporten, utformet av TNS Gallup på oppdrag fra Likestillings- og diskrimineringsombudet. Ønsker du å lese hele rapporten, ligger den på TNS Gallups hjemmesider. Har du spørsmål om undersøkelsen eller ønsker å få tilsendt en elektronisk versjon på epost?