Torsdag 26. april kl 21.00 deler likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås ut Equalitasprisen til ti mennesker som har engasjert seg i kampen mot diskriminering.

Torsdag kveld, utenfor Deichmanske bibliotek på Schous plass på Grünerløkka i Oslo, deler ombudet ut Equalitasprisen, lanserer den landsomfattende "Bevisstturneen" og viser kortfilmen "Slør" for aller første gang.

Shabana Rehman, Guro Fjellanger, Kim Friele, Kadra Yusuf, Kåre Willoch, Margreth Olin, Ambreen Pervez, VIF Klanen, Gunn Wærsted og Noman Mubashir er alle på vakt mot usaklig forskjellsbehandling. Derfor utnevner ombudet dem til æresvakter i Equalitas. To dansekunstnere i det fiktive vaktselskapet Equalitas skal, sammen med folk fra Likestillings- og diskrimineringsombudet, turnere Norge i  mai og juni og øke bevisstheten rundt plikter, rettigheter og holdninger i forhold til diskriminering. 

- Det å ikke være bevisst egne holdninger bidrar til at vi ikke inkluderer funksjonshemmede og innvandrere i arbeidslivet på en god nok måte.  Gjennom denne kampanjen vil jeg bidra til at folk får et bevisst forhold til holdningene sine, sier likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås.

Bevisstturneen
Turneen består av blant annet filmen "Slør", equalitasvektere og foredrag. Første stopp er Bergen 2. til 4. mai. Stavanger, Kristiansand, Moss, Fredrikstad, Drammen, Kongsberg, Bø, Tromsø, Hammerfest, Trondheim, Molde, Bodø, Mo i Rana og Oslo står også på reiseruten.

Equalitas
Equalitas skal avsløre uvitenhet og ubevissthet ved å utfordre folks oppfatninger av hva som er normalt.

- Vaktselskapet er opprettet for at folk skal ta mer ansvar for sine egne holdninger. Det er alles ansvar å være på vakt mot uskalig forskjellsbehandling, forklarer kampanjeleder Inger Kristin Haugsevje.

Kjernen i vaktselskapet Equalitas er dansekunstnerne Guro Ana Wüller Odden og Maja Roel. De skal synliggjøre diskriminering ved å skape undring rundt noen av de mytene og forestillingene folk har. Begge kunstnerne har bakgrunn fra samtidsdans.

Slør
Filmen undersøker hvordan det oppleves å bli møtt som annerledes i det offentlige rom. Filmen er regissert av Thomas Østbye og produsert av Kulturkommunikasjon LTD med støtte fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Kontaktpersoner
Inger Kristin Haugsevje, kampanjeleder. Telefon: 22 70 89 32 / 92 44 92 42
Ingrid Braate Prillard, presserådgiver. Telefon: 24 05 59 77 / 91 59 88 56