Tirsdag forpliktet de største partiene seg til å drive en valgkamp uten diskriminering og fremmedfrykt.

- En ryddig valgkamp betyr ikke at det blir en kjedelig valgkamp, sier likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås. Hun sammenlignet valgkampen med en fair play fotballkamp.

- Det er ikke morsommere for publikum å se grisespill enn fair play med gode fraspark, sier Gangås. På invitasjon fra Likestillings- og diskrimineringsombudet skrev politikere fra alle de største partiene tirsdag under på en erklæring mot diskriminering i valgkampen. Erklæringen skal bidra til gode spilleregler for politikere, partimedlemmer og andre deltakere i valgkampen frem mot stortingsvalget 14. september.

- Alle har fordommer

- Arbeiderpartiets visjon er at alle skal med, og det forplikter til å drive en inkluderende valgkamp, og ikke falle for fristelsen til å henge ut enkeltgrupper for å ta politisk billige poeng, sa partisekretær Raymond Johansen.

Politikerne har forpliktet seg til å slå ned på alle former for trakassering samt stigmatiserende eller diskriminerende uttalelser som rammer mennesker på grunn av etnisk eller religiøs tilhørighet, seksuell orientering, alder, funksjonsevne eller kjønn.

Høyres Erling Lae velger å lytte til sin bestemors råd om god folkeskikk.

- Alle bærer vi på fordommer, men vi må passe på å holde disse for oss selv i valgkampen, sier Lae.

Tilgjengelighet viktig

Magnhild Meltveit Kleppa fra Senterpartiet parerte spørsmål fra Hørselshemmedes landsforbunds ungdom om tilgjengelighet i valgkampen med å love at hennes departement skal sørge for tilgjengelige valglokaler for alle. 

- Men, vi må også tenke på at for eksempel nettsider og TV- debatter er tilgjengelige for at døve og blinde kan delta i valgdebattene, sier Meltveit Kleppa.

Kommunal- og regionaldepartementet er ansvarlig for valggjennomførelsen. Gangås er fornøyd med at alle de største partiene nå har skrevet under på erklæringen mot diskriminering i valgkampen. Hun forventer at representanter for de politiske partiene bevisstgjør alle i sitt valgapparat om å drive en renslig valgkamp.

Politikerne som skrev under på erklæringen er:

Ap:      Raymond Johansen, generalsekretær

FrP:     Per-Willy Amundsen, innvandringspolitisk talsmann

H:        Erling Lae, nestleder

KrF:     Knut H. Jahr, generalsekretær

Rødt: Torstein Dahle, partileder

SV:      Silje Schei Tveitdal, generalsekretær

Sp:      Magnhild Meltveit Kleppa, statsråd

V:        Ola Elvestuen, nestleder

Last ned underskrevet erklæring her