Transpersoner vil få et selvstendig diskrimineringsvern. Det lovet stortingspolitikerne som i går deltok på ombudets debattmøte under Skeive dager.

- Uansett hvordan folk lever livene sine, skal de slippe å bli diskriminert, sa Anette Trettebergstuen (Ap) under debatten om transpersoners rettigheter.

Debatten var en del av Likestillings- og diskrimineringsombudets (LDOs) arrangement ”LDO møter ’jentene på Toten’” under Skeive dager i Oslo.

I dag har ikke transpersoner noe lovfestet diskrimineringsvern. I Graverutvalgets forslag til helhetlig diskrimineringsvern er transpersoner bare tatt med i en sekkekategori med dårligere diskrimineringsvern enn folk får på grunnlag av for eksempel kjønn, seksuell orientering og funksjonsevne.

Anette Trettebergstuen høstet applaus da hun på debatten erklærte at hun vil styrke diskrimineringsvernet for transpersoner. André Oktay Dahl fra opposisjonspartiet Høyre lovet å følge nøye med på at regjeringen innfrir løftet.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik ledet debatten. I panelet satt, foruten de to stortingspolitikerne, Reidun Campbell, leder i Foreningen for Transpersoner, Karen Pinholt, leder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) og skribent Sara Mats Azmeh Rasmussen.

I forkant av debatten holdt transvestitt Sara Lund en poengtert standupforelesning om fordommer, mangfold og viktigheten av å omprogrammere hjernen til å godta mer av det som er nytt og ukjent.