Ny rapport om hatytringer og hatkriminalitet
Hatytringer og hatkriminalitet rammer hardt. Det skader enkeltpersoner og truer demokratiet. Likestillings- og diskrimineringsombudet lanserer nå en rapport der de foreslår konkrete tiltak til hvordan regjeringen kan håndtere utfordringene.
− Regjeringen med statsminister Erna Solberg i spissen har lenge vist at de er opptatt av problemet med hatytringer og hatkriminalitet. Nå forventer jeg at regjeringen konkretiserer de gode intensjonene og iverksetter tiltak mot hatytringer og hatkriminalitet. Hatpraten er omfattende i vårt samfunn, og den får store konsekvenser, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.
Kreve handlingsplan mot hatytringer
I rapporten foreslår ombudet at regjeringen utarbeider en helhetlig nasjonal handlingsplan for å bekjempe hatytringer.
- Kampen mot hatytringer må kjempes på mange fronter. Handlingsplanen må inneholde tiltak på mange arenaer og mot mange ulike målgrupper, sier Ørstavik.
Ombudet foreslår konkrete tiltak handlingsplanen bør inneholde, som forskning på art, omfang og skadevirkninger av hatytringer, styrket innsats i skolen, aktivitetsplikt for offentlige myndigheter, holdningsskapendearbeid og styrking av sivilt samfunns arbeid med hatytringer.
- Jeg ber også regjeringen vurdere strakstiltak for å bedre tilbudet til de som rammes av hatytringer. Vi etterlyser for eksempel en styrking av sivilt samfunns arbeid med hatytringer. Sivilt samfunn er en viktig støtte for enkeltpersoner og grupper som rammes av hatytringer, sier Ørstavik.
Bekjempelse av hatkriminalitet
I rapporten foreslår ombudet også en rekke konkrete anbefalinger for å bekjempe hatkriminalitet. Ombudet foreslår blant annet opplæring av politi og påtalemyndigheter og at hatkriminalitet må inn i undervisningen og i politiets profesjonsutdannelser.
- Jeg har lenge kritisert regjeringen for en defensiv holdning i arbeidet mot hatytringer og hatkriminalitet. Der opplever jeg en endring, og jeg håper våre forslag kan bidra til en offensiv og helhetlig politikk, sier Ørstavik.
Om rapporten
Rapporten bygger på forskning, erfaringer fra sivilt samfunn, Likestillings- og diskrimineringsombudets veiledningsarbeid samt utfyllende dialog og samarbeid med sentrale fagmiljøer.
Ombudet har gjennomgått status på området hatytringer og hatkriminalitet, og avdekket en rekke utfordringer og mangler med myndighetenes arbeid for å motvirke disse.
Ombudet vil med denne rapporten gi regjeringen innspill til hvordan det bør arbeides mot hatytringer og hatkriminalitet. Både såkalt lovlige og ulovlig hatytringer må bekjempes. Anbefalingene fra ombudet innebærer ikke nye restriksjoner på ytringsfriheten, men andre type tiltak.
Rapporten er overlevert Statsministerens kontor, samt Barne- likestillings- og integreringsdepartementet.