Akutt behov for bedre hjelp til unge som selger sex
Hjelpeapparatet må få bedre kunnskap om unge gutter og jenter som bytter og selger seksuelle tjenester mener Likestillings- og diskrimineringsombudet.
To nye rapporter fra det nasjonale kompetansesenteret PRO Sentret i Oslo som har kartlagt hjelpeapparatet i Oslo, og som ble lagt frem fredag, slår fast at hjelpeapparatet har lite kunnskap og ivaretakelse av gutter og jenter som bytter og selger seksuelle tjenester.
- Fordommer og for dårlig kunnskap gjør at jenter og gutter som bytter eller selger seksuelle tjenester ikke får den hjelpen de skal ha. Det er svært alvorlig. Salg av seksuelle tjenester kan ha alvorlige konsekvenser og skadevirkninger for den enkelte, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.
Hun mener alle som jobber med unge trenger mer innsikt og kunnskap om jenter og gutter som bytter eller selger sex.
- Dette er en reell samfunnsutfordring, som også er i utvikling i digitale arenaer. Nå må vi ta vare på disse ungdommene, sier Bjurstrøm.
I gråsonene
- Det er min jobb å slå ned på manglende likeverdighet i hjelpeapparatet, og det ser vi nå slår ut for både jentene og guttene som bytter eller selger sex. Vi ser også nå hvor komplekse årsakene er til hvorfor de unge gjør dette, og det må helsetjenesten, skolen, foreldre og andre raskt få innsikt i for å forebygge og hjelpe, sier Bjurstrøm.
I følge PRO Sentrets rapporter forekommer unges bytte og salg av seksuelle tjenester ofte i gråsoner fra egne behov og utforsking til overgrep og utnyttelse. Årsakene kan være alt fra ensomhet og traumer til mangel på trygge voksenpersoner eller en livsstil og et miljø som krever et høyt forbruk og dyre statussymboler.
- For å nå disse unge tror jeg også at det er riktig at vi ikke bruker begreper som prostitusjon i møte med de unge. Det kan være en definisjon de ikke forbinder med det de gjør og som har mange stereotypiske oppfatninger og fordommer rundt. Det må vi bort i fra for å møte disse unge, mener Bjurstrøm.
Også guttene må bli sett
PRO Sentret mener det er betimelig at ungdommer regelmessig blir spurt om deres erfaring med bytte og salg av seksuelle tjenester. Det støtter ombudet opp om.
- Siste gang Oslo kommune spurte ungdommer om dette var i 1996. Det er for dårlig. Internett fantes nesten ikke da, for eksempel, sier Bjurstrøm.
Nyere undersøkelser fra andre steder i landet viser også en høyere andel gutter enn jenter som bytter eller selger seksuelle tjenester. I Trondheim svarte 5 prosent av guttene og 1,6 prosent av jentene at de hadde erfaring med dette. I Asker og Bærum i 2014 svarte 4 prosent av guttene og 3 prosent av jentene det samme.
- Når ingen spør vil de fleste gutter og menn lukke inne de erfaringer som kanskje er skambelagte, som bryter med deres selvbilde og som gjør dem sårbare. Og det hele glir inn i et mønster vi ser på flere områder, der mange gutter og menn som trenger hjelp ikke ber om eller får den hjelpen de sårt trenger av hjelpeapparatet, sier Bjurstrøm.
- Som for kvinner og jenter er kjønn også en sårbarhetsfaktor for menn og gutter. Ofte ser man ikke at gutter kan være like sårbare som jenter. Hjelpeapparatet og alle vi andre også må slutte å tenke heteronormativt og kjønnsstereotypisk.
Trygge møtesteder
Ombudet mener PRO Sentrets kartlegging av hjelpeapparatet også gir grunn for å kreve både mer og bedre seksualundervisning til unge. Hun støtter også opp om økt støtte til gode lavterskeltilbud som utekontakter, trygge møteplasser og helsetjenester slik at de tidlig kan fange opp utsatt ungdom og ta vare på dem.
- Jeg er opptatt av at vi både skal hindre at gutter og jenter havner i en situasjon hvor de bytter eller selger seksuelle tjenester, og jeg ønsker mer hjelp til de som vil slutte, sier Bjurstrøm.
I den ene av PRO Sentrets rapporter omtales enslige mindreårige asylsøkere som bytter eller selger sex spesielt. Ungdommenes erfaringer med salg/bytte av sex før, under og etter migrasjonsprosessen spørres ikke om, i følge denne rapporten, samtidig som dette også er noe hjelpeapparatet opplever ungdommene selv heller ikke vil snakke om.
- Vi kan tenke at tematikk rundt salg av seksuelle tjenester oftest angår jentene og ved mistanke om menneskehandel, men guttenes erfaringer med salg og bytte av sex må ikke oversees, sier Bjurstrøm.