Egen faggruppe hos ombudet
I 2014 kom for første gang en helhetlig diskrimineringslov som gjaldt seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. I forbindelse med den nye loven etablerte ombudet en egen faggruppe med et særskilt og overordnet ansvar på lhbtiq-feltet. Bakgrunnen for at vi har en egen faggruppe er blant annet at feltet er i stadig utvikling, med uavklarte spørsmål av stor betydning for mennesker som bryter normene for kjønn og seksualitet.
Vi opprettholder kontakt med relevante organisasjoner og de statlige aktørene på feltet, blant annet gjennom oppfølging av regjeringens handlingsplan mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Vi bidrar med kunnskap gjennom foredrag og kurs. Ombudet deltar årlig med stand under Oslo Pride.
Vi har utarbeidet en rapport som gir oversikt over diskrimineringsvernet når det gjelder seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.
Veiledning
Vi gir veiledning til personer som har opplevd diskriminering og trakassering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. I tillegg gir vi veiledning til arbeidsgivere, fagforeninger, organisasjoner og private aktører med spørsmål på dette feltet.
Du kan ta kontakt med oss på telefon, brev og digital postkasse. Dialogen med oss er uforpliktende, og du kan være anonym, hvis du ønsker det. Våre tjenester er gratis.
Hvordan definerer du deg?
Folk bruker forskjellige begreper for å definere kjønn og seksualitet. Hvordan folk definerer seg selv, har i utgangspunktet ikke noe å si for om de har et diskrimineringsvern. Ombudet bruker begrepene enkeltpersoner definerer seg med når vi er i kontakt med dem. Bruken av paraplybegreper har vært i rask endring de siste årene. For enkelhets skyld bruker ombudet i mange sammenhenger paraplybegrepet lhbtiq, eller bare lhbt/lhbti.
Seksuell orientering
Hvem du retter kjærligheten/seksualiteten mot. Loven gir primært et diskrimineringsvern til homofile, bifile, lesbiske.
Kjønnsidentitet
Slik du opplever kjønnet ditt. Loven gir også vern til personer som hverken opplever seg som kvinne eller mann, eller som opplever seg som både kvinne og mann.
Kjønnsuttrykk
Hvordan kjønn og kjønnsidentitet bevisst eller ubevisst uttrykkes eller oppfattes av andre, for eksempel med stemme, klær, kroppsspråk eller sminke. Det å utfordre måten kjønn tradisjonelt har blitt uttrykt på, kan gjøre personer utsatt for diskriminering og trakassering.
Interkjønn
Interkjønn er et paraplybegrep som viser til kroppslig mangfold blant personer som er født med utypiske kjønnskarakteristika. Interkjønnpersoner har et vern mot diskriminering og trakassering etter likestillings- og diskrimineringsloven. Vernet knytter seg ikke til kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, men til at det biologiske kjønnet har vært usikkert ved fødsel og/eller senere, eller har sammenheng med utypiske kromosom- og hormonsammensetninger.