38 søkeresultater
-
Retten til et selvstendig liv og til å være en del av samfunnet
Lovbestemmelser som skal sikre individtilpassing av helse- og omsorgstjenester for utviklingshemmede, har liten eller ingen plass i kommunens vurderinger. Det viser ombudets gjennomgang av 117 klagesaker fra landets statsforvalterembeter.
-
Veien til et liv med selvbestemmelse
Denne rapporten gir et innblikk i hvordan personer med utviklingshemming selv opplever sin hverdag, og viser at de har lite selvbestemmelse og medvirkning i eget liv. Rapporten er basert på kvalitative intervjuer, og er utført av Halogen AS på oppdrag fra ombudet.
-
Retten til selvbestemmelse – fra vergemål til beslutningsstøtte
Med denne rapporten ønsker ombudet å bidra til det pågående endringsarbeidet med å erstatte dagens vergemålssystem med et system for beslutningsstøtte som sikrer selvbestemmelse.
-
Tvang og makt mot personer med utviklingshemming etter helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 9
Mange utviklingshemmede blir utsatt for tvang og makt, og dette er et alvorlig inngrep i den enkeltes frihet og integritet. I denne tilsynsrapporten gjennomgår ombudet 32 saker om tvang og makt overfor personer med utviklingshemming fra Fylkesmannen i Hedmark.
-
Kontroller uten kontroll
En kartlegging av etniske minoriteters møte med norsk politi, og en menneskerettighetsvurdering av lovverk og praksis. Rapporten inneholder over 40 dybdeintervjuer med personer med etnisk minoritetsbakgrunn som har blitt utsatt for politikontroller, i tillegg til en spørreundersøkelse besvart av nærmere 1600 videregåendeelever fra Drammen og Oslo.
-
Diskriminering av foreldre i arbeidslivet
I denne rapporten har Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) på oppdrag av ombudet sett nærmere på opplevd forskjellsbehandling av arbeidstakere i forbindelse med graviditet og foreldrepermisjon.
-
Diskriminering på grunn av graviditet og foreldrepermisjon
I denne rapporten gjennomførte TNS Gallup en undersøkelse blant 1000 kvinnelige og 1000 mannlige foreldre om deres opplevelse av hvordan foreldreskapet lot seg kombinere med arbeidslivet. I undersøkelsen beskrives en rekke situasjoner som i de fleste tilfeller vil være i strid med likestillingsloven.
-
Hatefulle ytringer på nett
Rapporten belyser norske Facebook-brukeres holdninger til ytringsfrihet på sosiale medier, erfaringer med hatefulle ytringer, og hvordan hatefulle ytringer påvirker deres debattdeltakelse. Rapporten baserer seg på en representativ spørreundersøkelse blant 2031 Facebook-brukere i Norge.
-
Hatytringer og hatkriminalitet
Rapporten belyser skadevirkningene hatytringer og hatkriminalitet har for samfunnet. I rapporten gir ombudet innspill til regjeringen om hvordan det bør arbeides mot hatytringer og hatkriminalitet.