Sammen setter vi strek for seksuell trakassering

Likestillings- og diskrimineringsombudet, Arbeidstilsynet og partene i utelivsbransjen (NHO Reiseliv, KS, Fellesforbundet, Parat, Virke) har laget veilederen «Sammen setter vi strek for seksuell trakassering». Veilederen gir en praktisk hjelp til å forebygge og håndtere seksuell trakassering gjennom seks nødvendige tiltak.

Svart bakgrunn med rød strek i midten som skiller teksten "sammen setter vi strek" og "for seksuell trakassering".

Hva er seksuell trakassering og hvem rammes?

Seksuell trakassering er uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom. Seksuell trakassering kan være alt fra seksuelle kommentarer om kropp og utseende, til simulering av seksuelle bevegelser, klåing, tafsing, berøring til overgrep. Visning av bilder og videoer med seksualisert innhold vil også omfattes.

Seks enkle tiltak for å forebygge og håndtere trakassering

Ansatte har rett på et trygt arbeidsmiljø uten seksuell trakassering. Gjennom å jobbe systematisk kan vi sammen sette strek for seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Quiz – en enklere samtale om et vanskelig tema

Illustrasjon av en hånd som berører en annen persons lår. Teksten på bildet sier "sammen setter vi strek for seksuell trakassering". På bunnen av illustrasjonen ses logoene til Arbeidstilsynet, LDO, NHO, Fellesforbundet, KS, Parat og Virke.

Seksuell trakassering skjer overalt i arbeidslivet. En samtale mellom leder og ansatte er et viktig skritt i arbeidet med å forebygge og håndtere seksuell trakassering på arbeidsplassen. Det er ikke alltid like lett å finne tid og sted til slike samtaler. Temaet i seg selv kan også være vanskelig å ta opp. Derfor har vi utviklet en quiz som har som formål å hjelpe til med nettopp dette.

Webinar om forebygging og håndtering

Vi har laget to webinarer som kan være til hjelp for dere når det kommer til både forebygging og håndtering av seksuell trakassering på arbeidsplassen, uavhengig av rolle. Vi viser tilgjengelige verktøy og hvordan de kan brukes, og snakker om lovverkets krav til forebygging.

Kontakt oss

Dersom du fortsatt sitter med ubesvarte spørsmål etter å ha lest innholdet på denne siden, så er du velkommen til å ta kontakt med oss.