Foreldrepermisjon

Foreldrepermisjon er et av flere diskrimineringsgrunnlag i likestillings- og diskrimineringsloven. Grunnlaget omfatter permisjon ved fødsel og adopsjon.

En far iført jeans og beige genser, sitter på sofaen og stabler klosser på et bord, sammen med sin datter som har fletter og gul genser på seg. Foto

Diskriminering på grunn av foreldrepermisjon

Diskriminering på grunn av foreldrepermisjon er forbudt. Du har et vern mot diskriminering uansett hvor diskrimineringen skjedde, men det er som oftest på jobb eller studiestedet at foreldrepermisjon fører til forskjellsbehandling, siden den som er i foreldrepermisjon får fravær fra jobb eller studier.

Student i foreldrepermisjon

Er du student og skal ha foreldrepermisjon, har du vern mot diskriminering etter likestillings- og diskrimineringsloven. I universitets- og høyskoleloven finner du helt konkrete rettigheter knyttet til foreldrepermisjon og tilrettelegging av studiene. Du kan spørre studentombudet på studiestedet ditt om disse rettighetene.

I arbeidslivet

I arbeidslivet er vernet særlig sterkt. Det betyr at det som hovedregel er ulovlig å la foreldrepermisjon ha negativ betydning på arbeidsforholdet. Du skal for eksempel få fremme lønnskrav og bli vurdert i lønnsforhandlinger på samme måte som kollegaene dine. Du skal også som hovedregel få generelle lønnstillegg som gis til alle ansatte og komme tilbake til samme stilling som du hadde før permisjonen. Et godt kontrollspørsmål du kan stille deg, er om det du har opplevd ville skjedd hvis du ikke hadde vært i foreldrepermisjon. Hvis svaret på dette er nei, kan du ha blitt diskriminert.

Forbudet er strengt

Det er sjelden lov til å forskjellsbehandle noen i perioden som gjelder uttak av mødre-, fedre- og medmorkvote. Men for permisjoner av lengre varighet, kan det noen ganger være lovlig å forskjellsbehandle. Da må forskjellsbehandlingen være saklig, nødvendig og ikke uforholdsmessig inngripende. 

Det er derimot aldri lov til å la være å ansette eller si opp en person på grunn av foreldrepermisjon. Dette gjelder både for faste og midlertidige stillinger. Det vil si at en arbeidsgiver ikke kan la være å tilby deg et vikariat eller forlenge vikariatet ditt, selv om du kommer til å være i permisjon hele ansettelsesperioden.

Arbeidsgivere og offentlige virksomheter skal jobbe aktivt for likestilling og mot diskriminering på feltet foreldrepermisjon.

Trakassering

All form for trakassering på bakgrunn av foreldrepermisjon er forbudt. Hvis noen sier eller gjør noe krenkende mot deg på grunn av din foreldrepermisjon, kan det være du er utsatt for trakassering.

FN

FNs kvinnekonvensjon (CEDAW) skal sikre menneskerettighetene og beskytte kvinner mot diskriminering på grunn av graviditet og fødselsrelaterte forhold. Staten Norge er forpliktet til å følge konvensjonen. Ombudet har ansvar for å føre tilsyn med, og rapportere om norsk lov og offentlig forvaltning er i samsvar med den.

Et mer likestilt samfunn

Ombudet kjemper hver dag for et mer likestilt samfunn. Våre ansatte har opp igjennom årene jobbet med ulike temaer knyttet til foreldrepermisjon. Eksempler på dette er blant annet forebygging av diskriminering i arbeidslivet, rettigheter under foreldrepermisjon, tilrettelegging for gravide og foreldre, likestilt foreldreskap og styrking av støtteordninger.

Diskrimineringssituasjoner

Her finner du utdypende informasjon om mange av de vanligste situasjonene knyttet til diskriminering som oppstår i samfunnet vårt. Historiene er basert på henvendelser som ombudets veiledningstjeneste har fått inn. Se om du kjenner deg igjen, og samtidig finn ut hva du kan gjøre for å løse saken din.