Funksjonshemmedes selvbestemmelse
Ombudet jobber for å sikre selvbestemmelse for funksjonshemmede. Vi anbefaler endringer både i lovverket og i hvordan tjenestene til funksjonshemmede utøves.
Hvorfor jobber vi med dette?
FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) skal sikre gjennomføringen av menneskerettighetene for funksjonshemmede på lik linje med andre. Ombudet har tilsynsansvar for konvensjonen som bygger på prinsippene selvbestemmelse, ikke-diskriminering, deltakelse og inkludering. Vi jobber for at alle funksjonshemmede skal ha frihet, personlig sikkerhet, og ha retten til et selvstendig liv og være en del av samfunnet.
I dag har Norge flere lover som åpner for vergemål og bruk av tvang. Et av vilkårene er at personen anses å ha intellektuelle, kognitive eller psykososiale funksjonsnedsettelser.
Lovgivning og praksis når det gjelder tvang som en del av helse og omsorgstjenesten – både av personer med psykiske problemer og av utviklingshemmede – er særlig omstridt. Dette på grunn av risiko for godt dokumenterte og alvorlige skadevirkninger av tvangsmedisinering. Disse gruppene har i dag i praksis mangelfull tilgang på frivillige tjenester.
Norge har også en lang tradisjon for at personer med enkelte former for funksjonsnedsettelse, slik som utviklingshemmede, blir underlagt vergemål. Intensjonen er å sikre deres objektive interesser, mens resultatet er at mange i praksis har opplevd å miste råderetten over eget liv.
Hvordan jobber vi?
CRPD-konvensjonen krever en ny tilnærming, og vi lever i en brytningstid når det gjelder forståelsen av rettighetene til personer med funksjonsnedsettelse. Ombudet jobber med å dokumentere status for gjennomføring av CRPD i norsk rett og praksis. Vi gir også anbefalinger til norske myndigheter om hvordan situasjonen bør forbedres.
I 2024 la vi frem en rapport som tar for seg på hvilken måte Stortinget bør ta CRPD inn i norsk lov, og hvilke tilpasninger vi ser behov for i nasjonal lovgivning og praksis. Tvang i helse- og omsorgstjenester, vergemål, og utforming av frivillige tjenester er særlig omtalt i rapportens kapittel 3 og 10.
I rapporten vår Fra vergemål til beslutningsstøtte har vi utdypet hva det innebærer at mennesker med funksjonsnedsettelse har rettslig handleevne på lik linje med alle andre. Vi beskriver funn som bygger på egne intervjuer med mennesker med utviklingshemming. Rapporten inneholder undersøkelser av praksis i saker om vergemål. Den gir også innspill til hvordan Norge bedre kan ivareta sine menneskerettslige forpliktelser knyttet til beslutningsstøtte.
Ombudet har også utgitt rapporter som undersøker tvang og makt mot personer med utviklingshemming. Der så vi nærmere på hvordan tjenesten til mennesker med utviklingshemming fremmer selvbestemmelse og selvstendig liv, og situasjonen for utviklingshemmede som leier bolig av kommunen.
Hva ønsker vi å oppnå?
CRPD krever at staten sikrer rettslig handleevne og frihet og personlig sikkerhet uten diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne. Dette vil kreve omfattende reform av det psykiske helsevernet, den kommunale helse- og omsorgstjenesten og vergemålssystemet. På vergemålsområdet mener ombudet at frivillig vergemål for voksne må erstattes med en lov og et system for beslutningsstøtte. Ombudet er særlig opptatt av at satsningen på forebygging og alternativer til tvang må styrkes, og at beslutningstøttestøtteordning må utvikles, også på helserettens område. Det er også avgjørende å få på plass effektive kontrollmekanismer som styrker rettsikkerheten i de tilfellene tvang utøves.