Utsatt for seksuell trakassering
Du har fått meldinger fra en person som du vet er interessert i deg. Noen av meldingene har innhold som du opplever som seksuell oppmerksomhet. Du er ikke interessert og synes det er plagsomt å få disse meldingene. Du lurer på om det du har opplevd er seksuell trakassering og hva du kan gjøre.
Har du blitt seksuelt trakassert?
Det kan hende. Det kommer blant annet an på innholdet i meldingene, relasjonen du har til avsender og om du har gitt uttrykk for at oppmerksomheten er uønsket. Hvis innholdet i meldingene er seksualisert, du synes dette er plagsomt og har gitt uttrykk for at oppmerksomheten er uønsket uten at dette fikk avsenderen til å slutte, er det sannsynligvis seksuell trakassering.
Å flørte eller gi uttrykk for romantisk interesse er lov. Men den som gir oppmerksomhet må godta å bli avvist, og innrette seg etter avslaget.
Det er ikke alltid slik at du må si fra om at oppmerksomheten er uønsket. Det kan for eksempel være vanskelig hvis det er sjefen din som sender seksualiserte meldinger. Hvis det er åpenbart for den som gir oppmerksomheten at den er uønsket for deg, er det heller ikke nødvendig å si fra. Det kan for eksempel være at det er grove seksuell kommentarer uten at du og avsender har en relasjon hvor dette er naturlig. Men vi ser at parter i trakasseringssaker ofte har ulik oppfatning av det som har skjedd så det kan være lurt å si tydelig fra om at du ikke ønsker oppmerksomheten. Særlig gjelder dette for meldinger eller kommentarer som er i nedre sjikt av hva andre vil oppfatte som plagsom seksuell oppmerksomhet. Hvis personen fortsetter etter at du har sagt fra, vil det fort komme over grensen for hva som objektivt sett er plagsomt.
Du kan lese mer om hva seksuell trakassering er her.
Hvis den seksuelle trakasseringen skjer på jobb, studiestedet ditt eller i en organisasjon du er medlem av, har arbeidsgiver, ledelsen ved studiestedet eller av organisasjonen plikt til å forebygge og søke å hindre seksuell trakassering. Du finner mer informasjon om disse pliktene her.
Hva kan du gjøre?
Du kan kontakte oss i ombudet for gratis juridisk veiledning. Vi kan hjelpe deg å finne ut hva du kan gjøre videre. Vi kan også veilede om hvordan du kan klage saken inn for Diskrimineringsnemnda, om du ønsker å gjøre det.
- Du bør samle og ta vare på bevis, enten skriftlig dokumentasjon, som meldinger og e-post, eller sikre vitner.
- Digitale plattformer har ofte egne retningslinjer og rapporteringssystemer for trakassering, og du kan rapportere hendelsene til plattformene.
- Skjer dette i jobbsammenheng, kan du rapportere hendelsen til arbeidsgiver, HR-avdelingen eller en tillitsvalgt. Da er arbeidsgiver forpliktet til å handle.
- Du kan også kontakte politiet hvis det er snakk om særlig grove former for seksuell trakassering. Det er støttesentre for kriminalitetsutsatte i alle politidistrikter som du kan kontakte hvis du vurderer å anmelde.
- Hvis du trenger å snakke med noen om det som har skjedd, finnes det mange hjelpetilbud. Det kan være Nok.-sentrene, DIXI Ressurssenter, VO-linjen eller Mental Helse.
Aktuelt lovverk
Likestillings- og diskrimineringsloven
Arbeidsmiljøloven
Aktuelle saker fra Diskrimineringsnemnda og domstolene
-
DIN 23/686 kjøkkensjef seksuelt trakasserte lærling
-
DIN 22/842 seksuelle ytringer i Zoom-møte og tekstmelding
-
DIN 22/342 leder kommenterte ansatts seksualliv
-
DIN 22/326 leder kysset, befølte og insisterte på å bli med hjem
-
DIN 21/778 flørting var upassende, men ikke seksualisert
-
DIN 22/198 sjefen klemte, kysset og ga seksuelt kallenavn
-
DIN 21/611 berøring av intimsoner under massasjetime
-
DIN 21/70 uklart om seksuell oppmerksomhet var uønsket
-
DIN 20/425 seksuelt trakassert på jobbintervju
-
Høyesterett HR-2020-2476-A seksuelt trakassert av kunder
-
Agder lagmannsrett LA-2009-202366 frisør seksuelt trakassert