Utsatt for dårligere soningsforhold
Du er kvinne og soner en dom i et norsk fengsel. Du får flere restriksjoner og er utsatt for mer bruk av tvang enn mannlige innsatte. Aktivitetstilbudet er dårlig og du soner langt fra der du bor. Du er kanskje i tillegg religiøs og mangler tilgang til halal- eller koshermat. Er det diskriminerende praksis?
Har jeg blitt diskriminert?
Det kan være at du er utsatt for diskriminering.
Både FN, Sivilombudet og Likestillings- og diskrimineringsombudet har ved flere anledninger slått fast at kvinner i Norge har dårligere soningsforhold enn menn. Det skyldes i første rekke strukturelle forhold, som gjør det vanskelig for kvinner å sone nærmere hjemmet fordi det er få kvinnefengsler. Kvinner som skal sone på lavsikkerhet, kan dermed måtte velge å sone på høysikkerhet for å få sone nærmere familien. I høysikkerhetsfengsel kan kvinner oppleve større restriksjoner enn menn fordi det er mindre ressurskrevende å stenge kvinneavdelingen. Særlig inngripende tvangstiltak som sikkerhetsseng brukes oftere overfor kvinner enn menn. Det tyder på at kvinner har alvorlige psykiske utfordringer som fengslene ikke klarer å ivareta.
Diskriminerende praksis
I 2019 valgte ombudet å klage Kriminalomsorgsdirektoratet ved Tromsø fengsel inn for Diskrimineringsnemnda. Ombudet reagerte blant annet på at kvinnene hadde et mye dårligere utdanningstilbud enn mennene. I tillegg ble de isolert mer på cellene enn menn. Mennene fikk tilbud som skole, verksted og kjøkken. Det fikk ikke kvinner, fordi fengselet mente det ikke var sikkerhetsmessig forsvarlig å ha kvinner og menn samlet. Diskrimineringsnemndas vedtak som kom i ettertid, var tydelig på at Kriminalomsorgsdirektoratet diskriminerer kvinnelige innsatte ved Tromsø fengsel. Les hele avgjørelsen her.
Ombudet klaget i juli 2024 inn Kriminalomsorgsdirektoratet fordi vi mener kvinner med psykososiale funksjonsnedsettelser og ruslidelser, som soner på høysikkerhetsavdelinger, diskrimineres. Saken er til behandling, og nemndas referanse er DIN 24/673.
I 2024 valgte ombudet på vegne av to mannlige jødiske innsatte å klage Kriminalomsorgsdirektoratet inn for Diskrimineringsnemnda. Årsaken var at de to personene kjempet for retten til å etterleve de jødiske matreglene (kosher) i norsk fengsel. Ombudet mener saken reiser prinsipielle spørsmål om religions- og livssynsutøvelse under soning. Det er noe som kan ha betydning for mange ulike grupper innsatte. Det er derfor viktig å få en vurdering av om Kriminalomsorgens praksis er i strid med diskrimineringsvernet. Saken behandles fortsatt av Diskrimineringsnemnda. Nemndas saksreferanse er DIN 24/337.
Hva gjør jeg nå?
Hvis du kjenner deg igjen i beskrivelsene i sakene ovenfor, kan det hende at du er utsatt for diskriminering. Det er viktig at du samler informasjon som beviser en eventuell forskjellsbehandling. Det kan være e-poster, vedtak, SMS-er, eller vitner.
Få veiledning
Trenger du hjelp og bistand, eller mer informasjon om rettighetene dine, er du velkommen til å ta kontakt med ombudet. Å snakke med oss er gratis og uforpliktende, og du kan være anonym. Du kan også snakke med JURK, Jussbuss eller Jusshjelpa i Nord-Norge, som gir gratis rettshjelp og som har saksinntak i fengsler.
Aktuelt lovverk
Likestillings- og diskrimineringsloven
Diskrimineringsnemnda behandler klager om diskriminering. Du finner flere relevante saker fra nemnda i boksen under.