Politisk syn i arbeidslivet

Politisk syn er et av flere diskrimineringsgrunnlag i arbeidsmiljøloven. Politisk syn kan for eksempel være partiet du stemmer på. Det kan også være nåværende eller tidligere medlemskap i et politisk parti eller organisasjon. Politisk syn kan også være din politiske mening på et område eller i en enkelt sak. Vernet har nær sammenheng med ytringsfriheten.

En ung mann med hestehale og svart t-skjorte snakker i en megafon. Bak han holder en dame plakat som det står justice på. Foto

Diskriminering på grunn av politisk syn i arbeidslivet

I arbeidslivet har du et vern mot å bli diskriminert på grunn av ditt politiske syn. Hvis du for eksempel ikke har blitt innkalt til jobbintervju, ikke har fått en stilling eller et oppdrag du var best kvalifisert til, eller har mistet jobben på grunn av ditt politiske syn, så kan det være diskriminering. Du har også et vern mot trakassering på grunn av ditt politiske syn.

Vernet omfatter diskriminering på grunn av uttalt eller antatt sympati eller enighet med politiske teorier og synspunkter. Vernet gjelder selv om de politiske oppfatningene oppfattes av arbeidsgiver og andre som støtende eller krenkende. Å være vernet mot diskriminering på grunn av politisk syn betyr likevel ikke at du alltid har rett til å utøve politiske meninger i jobbsammenheng.

Arbeidsgivere og offentlige virksomheter skal jobbe aktivt for likestilling og mot diskriminering på feltet foreldrepermisjon.

 

Vernet mot diskriminering på grunn av politisk syn gjelder både for ansatte arbeidstakere og innleide arbeidstakere. Det gjelder også selvstendige næringsdrivende som tar oppdrag for en virksomhet.   

Du finner bestemmelsene i kapittel 13 i arbeidsmiljøloven og kapittel 10 i skipsarbeidsloven.  

Lovlig forskjellsbehandling

Ikke all forskjellsbehandling er ulovlig. Hvis forskjellsbehandlingen er saklig, nødvendig for å utføre arbeidet og ikke uforholdsmessig inngripende, kan arbeidsgiver ha lov til å legge vekt på ditt politiske syn. For noen typer stillinger kan det også stilles krav til politisk syn, for eksempel hvis du skal jobbe for et politisk parti. I så fall kan arbeidsgiver hente inn opplysninger om dette. Men da må det stå i stillingsutlysningen.

Diskrimineringssituasjoner

Her finner du utdypende informasjon om mange av de vanligste situasjonene knyttet til diskriminering som oppstår i samfunnet vårt. Historiene er basert på henvendelser som har kommet inn til ombudets veiledningstjeneste. Se om du kjenner deg igjen, og samtidig finn ut hva du kan gjøre for å løse saken din.