Kronikk: Krisen bak murene

Kvinnelige innsatte skriker av psykisk og fysisk smerte, dunker hodet i veggen og selvskader. De møtes med beltelegging og isolasjon, i stedet for hjelp. Dette kan ikke fortsette.

Portrettbilde av ombud Bjørn Erik Thon. Han har grått kort hår og svarte briller. På seg har han hvit skjorte og svart dressjakke. Foto

– Det er nesten ikke til å tro at kvinnelige innsatte ikke har et bedre psykisk helsetilbud, at de oftere må sone langt unna familien, og at rusmestringstilbudet deres ikke er bedre utbygd, sier likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon.

Klage til Diskrimineringsnemnda

Norske fengsler er under press. Ressursene er knappe, og behovene store. Situasjonen for kvinnelige innsatte er særlig alvorlig.

I forslaget til statsbudsjett foreslås riktignok 11 millioner kroner til utredning av nytt kvinnefengsel. Det er bra, men hjelper lite for de kvinnene som allerede soner i dag. Deres situasjon krever umiddelbare tiltak, men altfor lite skjer.

Ombudet har nå derfor klagd Kriminalomsorgsdirektoratet inn for Diskrimineringsnemnda.

Tallenes tale

Tallene taler for seg: 3 av 4 kvinnelige innsatte har en psykisk lidelse, og over halvparten har en ruslidelse.

Bare 6 prosent av de innsatte i Norge er kvinner, men de står for 80 prosent av all selvskading og 75 prosent av selvmordsforsøkene. I 2023 ble 35 av 37 vedtak om belteseng fattet mot kvinner.

– Det skjer altfor lite, og situasjonen krever umiddelbare tiltak, sier Thon.

Ombudet har skrevet en kronikk på NRKs nettsider om tematikken som du kan lese ved å klikke her.