Oppsummering fra ombudets årskonferanse 2024 om ungt utenforskap

Årskonferansen hadde deltakere fra offentlig sektor, frivilligheten, næringslivet og ungdomsorganisasjoner. Målet med konferansen var å sette søkelys på løsninger og tiltak for å motvirke utenforskap blant unge.

Fire unge deltakere sitter på en scene sammen med en femte person som leder panelsamtalen. Foto

Tema for ombudets årskonferanse 2024 var «Veien til ungt innenforskap». Det at svært mange unge mennesker faller utenfor når det kommer til utdanning og arbeidsliv er en utfordring som har betydelige konsekvenser både for enkeltpersoner og samfunnet. Offentlig sektor kan ikke løse disse utfordringene alene. Ombudet ønsket derfor å inspirere til samarbeid på tvers og løfte frem kunnskap, prosjekter og initiativer.

Bakgrunnen for temaet

Å bekjempe ungt utenforskap har en klar sammenheng med ombudets arbeid mot diskriminering. Ifølge NAV står 111 000 unge i alderen 20-29 år utenfor arbeid eller utdanning. I tillegg har andelen unge som mottar uføretrygd mer enn doblet seg siden 2010.

Gjennom konferansen ønsket ombudet å få frem kunnskap om hvordan ungt utenforskap kan knyttes til diskriminering, fordommer og barrierer i systemene rundt unge. Det å sikre en inkluderende skolehverdag og et arbeidsliv uten ekskludering var også sentrale temaer på konferansen.

Høydepunkter fra programmet

Årskonferansen inneholdt en rekke innlegg og diskusjoner fra både eksperter og unge som selv har erfaring med utenforskap:

  • NAVs statistikksjef Ulf Andersen ga et innblikk i tall og trender, mens riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen diskuterte regjeringens innsats basert på Riksrevisjonens rapport.
  • Ungdomsorganisasjonene Unge funksjonshemmede, Mental helse ungdom, Agenda X og Skeiv Ungdom bidro med perspektiver på diskriminering knyttet til kjønn, etnisitet og funksjonsnedsettelser og knuste myter om hvem som er «de unge utenfor»
  • Inspirerende erfaringer ble delt fra prosjektene Mann om bord, Pitstop og FERD Sosiale entreprenører, som jobber med innovative tiltak for å hjelpe unge tilbake i arbeid eller utdanning. Samtidig ble det diskutert hvordan disse løsningene kan spres og implementeres i flere kommuner.
  • I en sofasamtale reflekterte forfatter Oliver Lovrenski, kjent for boken Da vi var yngre, over veien tilbake til innenforskapet og hva unge trenger for å unngå å havne utenfor
  • Fagpersoner som jobber med skole, fritidsklubber, NAV, barnevernet, arbeidsgiver- og arbeidstakerinteresser delte sine perspektiver på hva som skal til for å løse utfordringene med ungt utenforskap
  • I en politisk debatt med Marian Husein (SV), Emma Lind (V) og Saliba Andreas Korkunc (H) ble det diskutert hvordan vi kan sørge for at ressursene treffer de unge tidlig nok, og hvordan vi kan bygge team rundt de unge som trenger ekstra støtte

Sammensatt collage av ulike deltakere på ombudets årskonferanse. Noen står og holder innlegg på en scene mens andre deltar i panelsamtaler. Foto

Veien videre

Ungt utenforskap er et nytt tema for ombudet. For å løse denne samfunnsutfordringen kreves det samarbeid på tvers av sektorer, slik at alle inkluderes i fellesskapet. Vi ønsker å jobbe videre med ungt utenforskap i 2025 og er nå i planleggingsfasen av hvordan det skal gjøres.

Har du kunnskap om relevante prosjekter, løsninger og tiltak som bør løftes frem? Del det gjerne med oss via vår Menti-lenke (www.menti.com – kode 3264 3394) eller kontakt oss via våre hjemmesider.

Sammen kan vi finne løsninger som skaper et mer inkluderende samfunn for unge!