Alder
Alder er et av flere diskrimineringsgrunnlag i likestillings- og diskrimineringsloven. Usaklig forskjellsbehandling på grunn av alder er ulovlig. Samtidig er mange av aldersgrensene i samfunnet saklige, og dermed ikke ulovlige.
Diskriminering på grunn av alder
Både unge og eldre har et vern mot aldersdiskriminering. Du er beskyttet mot diskriminering på grunn av alder, uansett hvor diskrimineringen skjedde.
Hvis du ikke får en jobb på grunn av alder, kan dette være diskriminering. Det samme gjelder hvis du blir nektet adgang et sted, eller ikke får tilgang til ulike typer tjenester på grunn av alderen din. Om dette er lovlig, kommer an på om forskjellsbehandlingen er saklig begrunnet eller ikke.
Aldersgrenser og fordelaktige priser (rabatter)
I noen tilfeller er det nødvendig med aldersgrenser, og aldersgrenser som står i lover eller forskrifter, er ikke brudd på forbudet mot diskriminering. Et eksempel på en lovbestemt aldersgrense, er grensen for å kjøpe alkohol eller få bilsertifikat. Det finnes også lovbestemte aldersgrenser i arbeidslivet.
Rabatter som gis til enkelte aldersgrupper, er heller ikke ulovlig diskriminering. Det vil si at for eksempel billigere billetter på kollektivtransport for barn, ungdom, studenter og pensjonister, er lovlig. Men det er ikke lov til å sette høyere priser for å utelukke enkelte aldersgrupper.
Når det kommer til aldersgrenser på utesteder så er det i utgangspunktet forbudt å ha andre aldersgrenser enn 18 eller 20 år, som er grensen for alkoholservering. Men det kan likevel være lovlig å ha andre aldersgrenser, dersom utestedet kan begrunne at aldersgrensen har et saklig formål, at det er nødvendig og ikke altfor inngripende for dem som rammes.
Trakassering
All form trakassering på bakgrunn av alder er forbudt. Hvis noen gjør noe krenkende eller skremmende mot deg på grunn av din alder, så kan det være du er utsatt for trakassering. Generelle ytringer rettet mot grupper vil ikke være trakassering i diskrimineringslovgivningens forstand.
Et mer likestilt samfunn
Ombudet jobber hver dag for et mer likestilt samfunn, og har opp igjennom årene jobbet med flere ulike temaer som er direkte knyttet til alder. Eksempler på dette er blant annet tilgang til grunnleggende tjenester fra det offentlige. Mange eldre er ikke digitale, noe som fører til et utenforskap når mange tjenester digitaliseres. Samtidig jobber ombudet for at arbeidsgivere skal bli pålagt å jobbe med aktivitets- og redegjørelsesplikten i arbeidslivet på grunnlag av alder.
Diskrimineringssituasjoner
Her finner du utdypende informasjon om mange av de vanligste situasjonene knyttet til diskriminering som oppstår i samfunnet vårt. Historiene er basert på henvendelser som har kommet inn til ombudets veiledningstjeneste. Se om du kjenner deg igjen, og samtidig finn ut hva du kan gjøre for å løse saken din.