Medlemskap i fagforening i arbeidslivet

Medlemskap i fagforening er et av diskrimineringsgrunnlagene i arbeidsmiljøloven og skipsarbeidsloven. Du har et vern mot å bli diskriminert og trakassert på grunn av medlemskap i en fagforening. Det gjelder også dersom du diskrimineres og trakasseres som følge av at du ikke er medlem i en fagforening.

Fire anleggsarbeidere med grønne refleksvester og hvite hjelmer står i et varehus mens de skriver og peker på et ark som de holder i hendene. Foto

Diskriminering på grunn av medlemskap i fagforening i arbeidslivet

Vernet gjelder for eksempel hvis du ikke har fått en stilling, ikke får mulighet til å fremme lønnskrav eller har mistet jobben fordi du er, eller ikke er, medlem i en bestemt fagforening. Vernet omfatter derimot ikke utøvelsen av verv som tillitsvalgt.  

Du er vernet mot diskriminering på grunn av fagforeningsmedlemskap, både hvis du er ansatt og innleid arbeidstaker. Vernet gjelder også selvstendige næringsdrivende som tar oppdrag for en virksomhet. Dette vernet gjelder bare i arbeidslivet, og følger av kapittel 13 i arbeidsmiljøloven og kapittel 10 i skipsarbeidsloven. 

Arbeidsgivere og offentlige virksomheter skal jobbe aktivt for likestilling og mot diskriminering på feltet foreldrepermisjon.

Lovlig forskjellsbehandling

Ikke all forskjellsbehandling er ulovlig. Hvis forskjellsbehandlingen er saklig, nødvendig for å utføre arbeidet og ikke uforholdsmessig inngripende, kan arbeidsgiver ha lov til å legge vekt på medlemskap i arbeidstakerorganisasjoner.

Som klar hovedregel er det ikke lov til å spørre om slikt medlemskap. Men det kan være lov hvis

  • innhenting av opplysninger om medlemskap er begrunnet i stillingens karakter eller
  • det inngår i formålet for vedkommende virksomhet å fremme bestemte politiske syn og arbeidstakerens stilling vil være av betydning for gjennomføringen av formålet

I så fall må det stå i utlysningen at slike opplysninger vil bli innhentet.

Diskrimineringssituasjoner

Her finner du utdypende informasjon om mange av de vanligste situasjonene knyttet til diskriminering som oppstår i samfunnet vårt. Historiene er basert på henvendelser som har kommet inn til ombudets veiledningstjeneste. Se om du kjenner deg igjen, og samtidig finn ut hva du kan gjøre for å løse saken din.