Omsorgsoppgaver
Omsorgsoppgaver er et av flere diskrimineringsgrunnlag i likestillings- og diskrimineringsloven. Med omsorgsoppgaver menes omsorg for små barn, og kan etter omstendighetene også gjelde større barn, foreldre, pleietrengende samboer, ektefelle og partner.
Diskriminering på grunn av omsorgsoppgaver
Har du omsorg for små barn, er du beskyttet mot diskriminering på grunn av denne omsorgsoppgaven. Det samme gjelder hvis du har et større barn som på grunn av funksjonshemming trenger ekstra omsorg fra deg, eller du har samboer, ektefelle, partner eller foreldre som er pleietrengende og som du gir pleie til. Vernet mot diskriminering på grunn av omsorgsoppgaver gjelder uavhengig av hvilket kjønn du som omsorgsperson har.
I arbeidslivet
Hvis du ikke får en jobb fordi du har omsorgsoppgaver, kan det være diskriminering. Det gjelder også hvis arbeidsgiver antar at du vil ha mye fravær fordi du har barn, og dermed anser deg som uaktuell.
Arbeidsgivere har en viss tilretteleggingsplikt for ansatte med omsorgsoppgaver. Det kan for eksempel være viktig med fleksibilitet i småbarnsfasen. Arbeidsgiver må vurdere hvilke tilpasninger som er mulig for ansatte med omsorgsoppgaver.
Arbeidsgivere og offentlige virksomheter skal jobbe aktivt for likestilling og mot diskriminering på flere felt.
Trakassering
All form trakassering på bakgrunn av omsorgsoppgaver er forbudt. Hvis noen gjør noe krenkende eller skremmende mot deg på grunn av dine omsorgsoppgaver, så kan det være du er utsatt for trakassering.
Et mer likestilt samfunn
Ombudet kjemper hver dag for et mer likestilt samfunn. Våre ansatte har opp igjennom årene jobbet med flere ulike temaer som er direkte knyttet til omsorgsoppgaver.
Diskrimineringssituasjoner
Her finner du utdypende informasjon om mange av de vanligste situasjonene knyttet til diskriminering som oppstår i samfunnet vårt. Historiene er basert på henvendelser som har kommet inn til ombudets veiledningstjeneste. Se om du kjenner deg igjen, og samtidig finn ut hva du kan gjøre for å løse saken din.