Behov for tilrettelegging på grunn av graviditet

Du er gravid, og har behov for tilrettelegging for å fortsette utdanning eller i jobb. Du har søkt, men fått avslag og lurer på hva du har krav på.  

Har jeg rett til individuell tilrettelegging som gravid?

Ja. Som gravid har du en særskilt rett til tilrettelegging på skole, under utdanning og i arbeidslivet. Tilretteleggingen skal være individuell og egnet. Det betyr at tilretteleggingstiltaket må vurderes opp mot dine behov og forutsetninger, hvilken nytte du vil ha av tiltaket og om det vil møte behovet ditt.

Retten gjelder tilrettelegging som ikke er «uforholdsmessig byrdefull» for den som skal tilrettelegge. Det betyr i praksis at det generelt sett skal mye til for at den ansvarlige kan la være. Det kan for eksempel være tilrettelegging som gjør at en kollega av deg får store endringer i sin arbeidssituasjon, at det er svært dyrt for den som skal tilrettelegge eller at det ikke er mulig av hensyn til din eller fosterets sikkerhet. 

Hvis du ikke får tilrettelegging, kan det være diskriminering. Den som har ansvar for å tilrettelegge må være aktiv og ta initiativ til tilrettelegging så snart de vet at du har et behov. Tilrettelegging må skje i samråd med deg, og du har ansvar for å bidra til at tilretteleggingen blir vellykket (såkalt «medvirkningsplikt»). Du må opplyse om behovene dine, bidra til å finne løsninger som dekker disse og prøve ut egnede tiltak som foreslås. 

Elever og studenter 

Gravide elever og studenter har rett til egnet individuell tilrettelegging av lærested, undervisning og eksamen. Det kan for eksempel være forlenget tid under eksamen, tilrettelegging under praksisperioder og fysisk tilrettelegging av lærestedet. Tiltaket må være egnet til å sikre at du kan fortsette utdanningen som gravid.  

Arbeidssøker og arbeidstaker 

Som gravid medarbeider har du rett til tilrettelegging på arbeidsplassen dersom du har behov for det. Dersom du er gravid og søker jobb, gjelder retten også underveis i ansettelsesprosessen.

Tilretteleggingsplikten må sees i sammenheng med både det absolutte forbudet mot diskriminering ved ansettelse og oppsigelse, og forbudet mot å innhente opplysninger i en ansettelsesprosess. Det er ikke lov til å la være å tilby en arbeidssøker en stilling eller si henne opp fordi hun har et tilretteleggingsbehov på grunn av graviditet. Dette gjelder selv om arbeidsgiver ikke klarer å tilrettelegge for den gravide under graviditeten.  

Dersom du har uttrykt behov for tilrettelegging, og arbeidsgiver ikke har tilrettelagt eller vurdert mulighetene for det, er det mest sannsynlig diskriminering. Det samme gjelder dersom du blir dårligere behandlet fordi du har behov for tilrettelegging.  

Mulige tilretteleggingstiltak kan være hvileperioder, mulighet til å sitte istedenfor å stå, tilpasning av arbeidstider, omplassering og endrede arbeidsoppgaver, hjemmekontorløsninger og fysiske tilpasninger av arbeidsplassen. Idébankens nettsider gir god informasjon om mulighetene som finnes.  

Arbeidsmiljøloven

I tillegg til plikten etter likestillings- og diskrimineringsloven, har arbeidsgivere også ifølge arbeidsmiljøloven plikt til å tilrettelegge for alle arbeidstakere. Det er også regler som gir rett til fri ved svangerskapskontroll, fleksibel arbeidstid og fritak fra nattarbeid. Arbeidstilsynet har god informasjon på nettsidene sine.  

Hvis det ikke er mulig å tilrettelegge arbeidet eller omplassere deg, kan du ha rett på svangerskapspenger. Du kan lese mer om svangerskapspenger på NAV sine sider

Hva gjør jeg nå?

Du bør skrive et tilretteleggingskrav til den som har ansvar for å tilrettelegge for deg. Snakk med fastlege, jordmor eller annet helsepersonell som følger deg opp under graviditeten. Det er ofte lurt å dokumentere tilretteleggingsbehov med en erklæring fra helsepersonell. Er du student, kan du snakke med studentombudet om rettighetene dine etter universitets- og høyskoleloven.  

Får du fremdeles ikke tilrettelegging, ta gjerne kontakt med oss. Vi kan veilede om regelverket og hjelpe deg med hvordan du kan gå fram videre.  

Hvis du er medlem av en fagforening, bør du sjekke om du kan ha rettigheter etter tariffavtalene du er tilknyttet. For eksempel har Norsk Sykepleierforbund tariffavtaler med bestemmelser som skal sikre gravide mot tap av inntekt dersom tilrettelegging er nødvendig, for eksempel fritak for nattarbeid.

Få veiledning

Hvis du fortsatt tror at du har blitt diskriminert, etter å ha fått disse opplysningene, kan du kontakte oss. Det er viktig at du samler informasjon som beviser en eventuell forskjellsbehandling. Det kan være e-poster, SMS-er, eller vitner. Å snakke med oss er gratis og uforpliktende, og du kan være anonym. 

Diskrimineringsnemnda behandler klager om diskriminering. Du finner flere relevante saker fra nemnda i boksen under.