Ble nektet varer, tjenester eller adgang 

Du har blitt nektet å klippe deg, komme inn på et utested eller leie hotellrom. Du har også opplevd dårligere kundebehandling. Du lurer på om dette kan være diskriminering.

Har jeg blitt diskriminert?

Ja, hvis årsaken til at du avvises eller behandles dårligere er et diskrimineringsgrunnlag, kan du ha blitt diskriminert. Det kan for eksempel være at du ikke får komme inn på et utested fordi du er transperson, at du ikke får klippe håret fordi du bruker hijab eller at du ikke får leie hotellrom fordi du har etnisk minoritetsbakgrunn. Det kan også være diskriminering hvis du får dårligere kundebehandling enn andre, for eksempel på grunn av hudfarge eller nedsatt hørsel.

For å kunne si at forskjellsbehandlingen er diskriminerende, må det altså være en sammenheng mellom det som har skjedd og et av diskrimineringsgrunnlagene.

Ikke all forskjellsbehandling som skjer på grunn av et diskrimineringsgrunnlag er ulovlig, men det er flere vilkår i loven som må være oppfylt. Hvis årsaken er et diskrimineringsgrunnlag, må den som avviser deg kunne begrunne at vilkårene for lovlig forskjellsbehandling er oppfylt.

Det å nekte noen tilgang til en vare eller en tjeneste kan også være straffbart etter straffeloven § 186. Dette gjelder der nektelsen skyldes din religion, livssyn, hudfarge, nasjonale eller etniske opprinnelse, seksuelle orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk eller nedsatte funksjonsevne. 

Hva kan du gjøre nå?

Du kan forsøke å ta opp det du har opplevd direkte med virksomheten du mener har utsatt deg for forskjellsbehandling. Be om en begrunnelse for hvorfor du blir avvist, og se om det løser saken.

I noen saker kan det være vanskelig å bevise at det å nekte noen å kjøpe en vare eller tjeneste, eller bli utsatt for dårlig kundebehandling, er diskriminering. Hvis du mistenker diskriminering, bør du samle og ta vare på bevis. Det kan for eksempel være skriftlig dokumentasjon som meldinger eller e-post, eller at du sikrer vitner som har sett og hørt det som skjedde.  

Få veiledning

Du kan kontakte oss i ombudet for gratis juridisk veiledning. Vi kan hjelpe deg å finne ut hva du kan gjøre videre. Vi kan også veilede om hvordan du kan klage saken inn for Diskrimineringsnemnda, om du ønsker å gjøre det.