Ekskludert fra å kjøpe eller leie bolig
Du har vært på flere visninger og skal forsøke å kjøpe eller leie en bolig. Men så får du avslag uten rimelig forklaring. Du lurer på om det kan skyldes diskriminering.
Har jeg blitt diskriminert?
Det kommer an på hva årsaken er. Hvis en utleier, boligeier eller megler har lagt negativ vekt på et diskrimineringsgrunnlag som for eksempel kjønn, etnisitet, funksjonsnedsettelse, religion eller alder, så kan det være diskriminering.
Forskjellsbehandling kan noen ganger være lovlig selv om den har sammenheng med et diskrimineringsgrunnlag. For at forskjellsbehandling skal være tillatt etter diskrimineringsloven må den:
- ha en saklig grunn
- være nødvendig
- ikke være urimelig
Forskjellsbehandling kan også være tillatt hvis formålet med det er å fremme like muligheter og rettigheter. Slik lovlig forskjellsbehandling kalles positiv særbehandling. Det er flere vilkår som må være oppfylt for at dette skal være lov.
Leie bolig
En person som leier ut ett eller flere rom i en bolig vedkommende selv bor i, og der utleieren skal dele bad og kjøkken med leietaker, kan velge hvem hen vil leie ut til. Det er likevel ikke lov å skrive i en utleieannonse at noen er uaktuelle leietakere på grunn av hudfarge, seksuell orientering eller andre diskrimineringsgrunnlag. Det kan være lov å skrive i annonsen at man søker etter et bestemt kjønn, for eksempel en kvinne til et kvinnekollektiv.
Ved utleie av en bolig der utleier ikke bor selv, er det mye strengere regler. Utleier kan verken velge bort noen, eller skrive i en utleieannonse, at noen er uaktuelle leietakere på grunn av kjønn, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuelle orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk eller alder ved personen.
Borettslag, aksjelag og boligsameier kan kreve at nye leietakere skal godkjennes av styret, men styret har ikke lov til å legge vekt på kriterier som kan være diskriminerende ved godkjenning.
Kjøpe bolig
En boligeier kan velge å se bort fra det høyeste budet uten å forklare hvorfor. Men hvis de baserer valget på bakgrunn av etnisitet, religion eller andre diskrimineringsgrunnlag, kan det være diskriminering. Det samme gjelder hvis selger eller megler skriver i boligannonsen at noen personer er uønsket på grunn av kjønn, religion, etnisitet eller et annet diskrimineringsgrunnlag. Boligeier kan heller ikke følge ønsker fra naboer, familiemedlemmer eller andre om hvem som får kjøpe boligen.
Hva gjør jeg nå?
Det er ikke alltid like lett å bevise at du har blitt diskriminert ved kjøp eller leie av bolig. Derfor kan det være lurt å ta vare på for eksempel sms, e-post, brev, skjermdumper eller annet som kan dokumentere at diskriminering har skjedd. Dersom boligeier, utleier eller megler kommer med diskriminerende uttalelser, er det viktig å dokumentere dette. Skriv det ned og sikre vitner, hvis mulig.
Få veiledning
Start med å be om en forklaring for hvorfor du ikke fikk kjøpe eller leie boligen. Hvis du får en forklaring som gjør at du mistenker diskriminering, kan du kontakte oss. Vi gir gratis juridisk veiledning i diskrimineringssaker. Du kan være anonym hvis du vil.
Aktuelt lovverk
Likestillings- og diskrimineringsloven
Leie av bolig
Kjøp av bolig
Aktuelle saker fra Diskrimineringsnemnda
-
DIN 23/516 aldersgrense på 35 år for leie av studentbolig
-
DIN 23/55 aldersgrense for leie av rom i bofellesskap
-
DIN 21/749 bolig solgt til budgiver med lavere bud
-
DIN 21/55 utleier foretrakk kvinnelig leietaker
-
DIN 19/355 kvotering av menn ved tildeling av kolonihage
-
DIN 18/215 styret godkjente ikke kjøper – funksjonsevne
-
LDN 94/2015 boligsameie ville nekte leietaker – etnisitet
-
LDN 5/2013 visning ble avlyst – seksuell orientering
-
LDN 2/2010 klausul om at menn ikke kunne kjøpe bolig
-
LDN 22/2007 etnisitet – høyeste bud ble ikke akseptert
Aktuelle saker fra Husleietvistutvalget