15/1512 Campingplass-eier brøt diskrimineringsloven
Sommeren 2015 var det hengt en lapp i skranken i resepsjonen ved Bogstad Camp. På lappen sto det «Om det kommer sigøynere, er vi fult». Lappen var synlig kun for de ansatte. Saken ble klaget inn til ombudet.
I sin redegjørelse på vegne av Bogstad Camp, avviste NAF Camping as at de diskriminerte personer med rombakgrunn. De forklarte at lappen hadde blitt satt opp i forbindelse med avvikling av Norways Cup 2015, og at NAF Camping alltid prioriterer gjester som deltar i Cupen. I denne sammenheng bes landtidsgjestene på Ekeberg Camping på forhånd om å forlate plassen, og de informeres om at både Bogstad Camp og Oslo Fjordcamp forbeholdes Norway Cups deltagere under cupen, dvs uke 31. NAF Camping forklarte at det kun er gjester med rombakgrunn som typisk ikke respekterer denne organiseringen, ved at de flytter fra Ekeberg og prøver å sjekke inn på Bogstad Camp uke 31. Bogstad Camping har også hatt dårlige erfaringer med gjester med rombakgrunn, blant annet trusler mot ansatte, intern oppgjøring seg imellom, sen betaling, mye bilkjøring, barn uten tilsyn, m.m.
NAF Camping innrømte at innholdet i meldingen var feil, og at lappen, som var blitt satt opp av en sommervikar, ikke gjenspeilte NAF Campings politikk.
Ombudet konstaterte at de ansatte på Bogstad Camp skulle gi informasjon som ikke nødvendigvis var riktig, til en kundegruppe med spesifikk etnisk tilhørighet, med det formålet om å avvise dem fra campingplassen. Ombudet presiserte at det ikke kreves noen diskriminerende hensikt for å slå fast at diskriminering har skjedd. Det er tilstrekkelig at det inntrer en diskriminerende virkning, eller at handlingen er egnet til å ha en diskriminerende virkning. Av den grunn fant ombudet at lappen i seg selv utgjorde direkte forskjellsbehandling. Ombudet kom til at det ikke var noen saklig grunn til å utelukke en hel, spesifikk etnisk gruppe på grunnlag av negative erfaringer med enkelte personer. Personer eller konkrete grupper som ikke følger reglementet, kan alltid avvises. Ombudet konkluderte derfor med at NAF Camping hadde brutt forbudet mot etnisk diskriminering.
- Saksnummer: 15/1512
- Lovgrunnlag: diskrimineringsloven om etnisitet §6
- Dato for uttalelse: 22. mars 2016
OMBUDETS UTTALELSE
Sakens bakgrunn
Sommeren 2015 var det hengt en lapp i skranken i resepsjonen ved Bogstad Camp. På lappen sto det «Om det kommer sigøynere, er vi fult». Lappen var synlig kun for de ansatte. A fotograferte lappen og klaget til Likestillings- og diskrimineringsombudet. Hun informerer om at bildet ble tatt 24. juli 2015.
NAF Camping har redegjort på vegne av Bogstad Camp. NAF Camping eier Bogstad Camp. Bogstad Camp er ikke oppført med eget organisasjonsnummer i Brønnøysundregistrene, og ombudet anser derfor B som ansvarlig instans i saken, og uttalelsen er derfor rettet til B.
Partenes syn på saken
A:
A klager på at Bogstad Camp nekter personer med romtilhørighet å sjekke inn som gjester. A hevder også at lignende episoder har skjedd på Ekeberg Camping. A hevder at Ekeberg Camping holder en hemmelig svarteliste for uønskede kunder.
I tillegg hevder A at det på lappen også sto følgende tekst: «ikke gi dom mer enn 2 kort». Bildet som A tok viser kun deler av en tekst angående utdeling av kort. Innholdet samsvarer ikke med teksten A viser til.
A mener at Bogstad Camp diskriminerer folk med rombakgrunn.
NAF Camping NAF
Camping as avviser at de eller deres lokale campingplasser diskriminerer gjester med rombakgrunn. B har forklart følgende når det gjelder klagen fra A.
Lappen som ble satt opp - Prioritering av gjester i forbindelse med Norway- Cup Lappen ble satt opp i forbindelse med avvikling av Norway Cup 2015. NAF Camping prioriterer alltid gjester som deltar i Cupen.
Langtidsgjester på Ekeberg bes på forhånd å forlate plassen fredag innen Norway Cups uke (uke 31) og informeres om at både Bogstad Camp og Oslo Fjordcamp forbeholdes gjester som deltar i Norway Cup. Alle gjestene informeres om at de er velkomne tilbake på alle tre campingplassene fra og med søndag i uke 31. NAF Camping har erfart at de fleste gjestene forlater plassene, bortsett fra gjester med rombakgrunn. Flere av disse flytter fra Ekeberg og forsøker å sjekke inn på Bogstad Camp denne uken.
Det ble en del støy fra gjester som ble bedt om må flytte fra Ekeberg Camping i forbindelse med Norway Cup. Bogstad Camp aksepterte derfor likevel 15 vogner tilhørende personer med rombakgrunn. Følgen var at flere gjester som skulle delta på Cupen, ble avvist på grunn av plassmangel. Etter Cupen valgte noen av gjestene med rombakgrunn å bli igjen, hvilket de ble hjertelig velkomne til å gjøre, mens flertallet av dem flyttet til Ekeberg.
Lappen ble satt opp av en sommervikar i resepsjonen, og er ikke representativ for NAF Campings politikk. Meldingen skulle ikke vært skrevet på denne måten, da den i utgangspunktet gjaldt alle gjester som eventuelt kom fra Ekeberg Camping. NAF Camping antar at lappen var formulert slik fordi det bare var folk med rombakgrunn som flyttet fra Ekeberg camping og som ba om å få sjekke inn på Bogstad Camp den uken Norway Cup ble arrangert.
Instruks om utdeling av maks to kort
Meldingen om utdeling av kort («ge ikke ut flere kort til gjester som redan har 2 eller flere kort») har ingen sammenheng med instruksen om å avvise folk med rombakgrunn. Denne lappen ble satt opp ved åpning av innsjekkings-resepsjonen rundt månedsskiftet juni/juli. Det deles ut ett kort til gjestene. Gjester som ber om ett kort til, får totalt to kort. Det utdeles ikke mer enn to kort.
Påstand om prioritering av reservasjoner under norsk navn med nettbank betaling på Ekeberg Camping
NAF Camping avviser påstanden. Reservasjoner tas kun i forbindelse med Norway Cup, fortrinnsvis fra idrettslag, og enkeltplasser fylles opp med andre som kommer til Norway Cup. Det eksisterer ingen «svarteliste» for uønskede gjester.
Rutiner for bortvisning av gjester
Gjester som bryter campingreglementet grovt eller gjentatte ganger, blir bortvist. Dette gjelder også for sen innbetaling av leie. Tidligere bortviste gjester vil over en tidsperiode nektes adgang til campingen.
Negative erfaringer med gjester med rombakgunn
Over flere år har campingplasser eid av NAF Camping as, hatt mange negative erfaringer med gjester med rombakgrunn: trusler mot ansatte, interne oppgjør seg imellom, for sen betaling, mye bilkjøring, også av mindreårige, barn uten tilsyn med behov for å kontakte barnevernet, uvedkommende som slippes inn, uautorisert intern flytting av vognene, neglisjering av beskjeder fra de ansatte. Dersom betjeningen påpeker at regler ble brutt, kalles de for rasister og trues med at media og ombudet vil bli kontaktet.
Loven
Ombudet håndhever lov om forbud mot diskriminering på grunn av etnisitet, religion og livssyn (diskrimineringsloven om etnisitet), jf. § 23 i loven. Ombudet kan gi uttalelse om et forhold er i strid med loven, jf. diskrimineringsombudsloven § 3 tredje ledd, jf. § 1 andre ledd nr. 2.
Diskrimineringsloven om etnisitet
Diskrimineringsloven om etnisitet forbyr direkte og indirekte diskriminering på grunn av etnisitet, religion eller livssyn, jf. § 6 første ledd første punktum. Diskriminering på grunn av nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge og språk regnes også som diskriminering på grunn av etnisitet, jf. § 6 første ledd andre punktum.
Etter §11 er det også forbudt å instruere noen om å diskriminere i strid med loven.
Denne saken handler om direkte forskjellsbehandling. Med direkte forskjellsbehandling menes at en handling eller unnlatelse har som formål eller virkning at en person eller foretak blir behandlet dårligere enn andre i tilsvarende situasjon, og at dette skyldes etnisitet, religion eller livssyn, jf. § 6 andre ledd andre punktum.
Forskjellsbehandling er ikke i strid med diskrimineringsforbudet når den har et saklig formål, den er nødvendig for å oppnå formålet og det er et rimelig forhold mellom det man ønsker å oppnå og hvor inngripende forskjellsbehandlingen er for den eller de som stilles dårligere, jf. § 7.
Det skal legges til grunn at diskriminering har funnet sted hvis det er grunn til å tro at det har skjedd diskriminering og den ansvarlige ikke sannsynliggjør at diskriminering likevel ikke har funnet sted, jf. § 24.
En påstand om diskriminering er ikke nok til at ombudet kan konkludere med at det er ”grunn til å tro” at diskriminering er skjedd. Påstanden må støttes av andre opplysninger eller sakens omstendigheter for øvrig.
Ombudets vurdering
Ombudet skal vurdere om NAF Camping as brøt diskrimineringsloven om etnisitet § 6 da det ble satt opp en lapp ved innsjekkingsskjermen på Bogstad Camp, med informasjon til de ansatte om å si at plassen var full dersom personer med rombakgrunn ønsket å sjekke inn.
Det er klager som i første omgang må dokumentere at det er grunn å tro at diskriminering har funnet sted, jf. § 24. I denne saken har A fremlagt dokumentasjon som tilfredsstiller kravet om at det i det minste foreligger slik grunn til å tro. Hun har fremlagt et bilde av en lapp som inneholder en tydelig melding om at man skulle informere «sigøynere» som ønsker å sjekke inn, om at plassen var full. Bildet viser også at lappen var satt opp på innsjekkingsskjermen, det vil si at den ikke skulle være synlig for publikum.
Det er altså på det rene at den som sto i innskjekkingskranken, skulle gi informasjon som ikke nødvendigvis var riktig, til en kundegruppe med spesifikk etnisk tilhørighet, med det formålet om å avvise dem fra campingplassen. Ombudet presisere at det ikke kreves noen diskriminerende hensikt for å slå fast at diskriminering har skjedd. Det er tilstrekkelig at det inntrer en diskriminerende virkning, eller at handlingen er egnet til å ha en diskriminerende virkning, jf. diskrimineringsloven § 6. Av den grunn fastslår ombudet at lappen i seg selv utgjør direkte forskjellsbehandling etter § 6 annet ledd.
Var forskjellsbehandlingen likevel lovlig? Diskrimineringsloven § 7 åpner for at forskjellsbehandling på grunn av etnisitet likevel kan være lovlig dersom de ter nødvendig for å oppfylle et saklig formål, og forskjellsbehandlingen ikke rammer uforholdsmessig. Det er NAF Camping som må sannsynliggjøre dette, jf. § 24.
Det er bare helt unntaksvis at forskjellsbehandling på grunn av etnisitet kan anses lovlig. Ombudet kan ikke se at den snevre adgangen til å gjøre unntak fra diskrimineringsforbudet kommer til anvendelse i denne saken.
NAF CAmping har riktignok forklart at lappen ble hengt opp fordi de har hatt erfaring med at gjester fra Ekeberg Camping flyttet til Bogstad Camp under Norway Cup, til tross for at de var informert om at Ekeberg camping, Bogstad Camp og Fjordcamp denne uken var reservert Norway Cup-gjester. NAF Camping har videre forklart at det bare var gjester med rombakgrunn som ikke respekterte denne organiseringen av tilgjengelige campingplasser denne uka.
Ombudet konstaterer at NAF Camping innrømmer at innholdet i meldingen var feil og at formuleringen ikke gjenspeiler NAF Campings politikk. Slik ombudet vurderer saken, var det ingen saklig grunn til å utelukke en hel, spesifikk etnisk gruppe på grunnlag av negative erfaringer med enkelte personer. Personer eller konkrete grupper som ikke følger reglementet, kan alltid avvises.
Ombudet konstaterer derfor at NAF Camping v/Bogstad Camp ikke hadde noen saklig grunn til å nekte folk med rombakgrunn adgang til campingplassen under Norway Cup-uka.
Konklusjon
NAF Camping brøt diskrimineringsloven om etnisitet § 6 da det ble satt opp en lapp ved innsjekkingsskjermen på Bogstad Camp, med informasjon for de ansatte om å si at plassen var full dersom personer med rombakgrunn skulle be om å sjekke inn.