Bravo! Juristen Ronald Craig, Norges første spesialist i diskrimineringsrett, ble i dag kåret til en av vinnerne i Top 10 2007.  Listetoppen består av fem internasjonale kvinner og fem menn som har gjort en fremragende innsats i norsk arbeids-, samfunns- eller kulturliv.


Kåringen av Top 10 er blitt foretatt siden 2004, og i alt 40 fremragende representanter for utlendingene i Norge er blitt utpekt siden den gang. Nytt for prosjektet i år, er kandidater som både er rollemodeller og pionerer på sitt fagområde. Et hovedkriterium var at kandidatene måtte ha ankommet Norge i relativt voksen alder, etter fylte 16 år.
”Dette er stas folkens! Det er stort! Jeg fikk fem-seks tilbud om jobb etter at jeg ble Top 10 i fjor, sa konferansier Tarik Demirovic. Han vakte allmenn munterhet i salen. Prisutdelingen foregikk i vikarbyrået Manpowers lokaler der Demirovic jobber som nasjonal rekrutteringsansvarlig. Men Demirovic la likevel større vekt på det prisen betydde i de mellommenneskelige forholdene enn på jobbtilbudene. ”Mange innvandrere tok kontakt med meg, stoppet meg på gaten og sa at de hadde lest om meg”. Demirovic sa at fjorårets pris hadde gjort ham både stolt, ydmyk og glad.



Prisvinnernes råd til de unge
Prisvinner Martha Skretteberg fortalte at hun fikk bestemannsprisen da hun gikk ut av universitetet som jurist i sitt hjemland Colombia i Sør-Amerika. Hun søkte til Norge fordi hun ville se hvordan det velfungerende skandinaviske velferdssamfunnet virket.
- Det er viktig at politiske ledere ikke bare legger til rette for at innvandrere får jobber, men også legger til rette for at de får lederposisjoner. Toppledere med innvandrerbakgrunn gir positive signaler, sa Skretteberg i sin takketale. Skretteberg har hatt en rekke lederstillinger og er i dag leder for Fokuskvinner. Hun er første kvinne med innvandrerbakgrunn som leder en bistandsorganisasjon i Norge, heter det i juryens uttalelse.
 – Likestillingen er kommet langt i Norge, men som kvinne og innvandrer må du ikke bare vise hva du kan, du må overbevise, sa Skretteberg . Som rollemodeller var prisvinnerne bedt om å si noe om sin strategi, om hvordan de hadde lykkes, som unge innvandrere i dag kan lære noe av. –Systematisk arbeid og langsiktige mål. Passe på å oppdatere kunnskapene slik at du ligger i forkant, sa Skretteberg som også anbefalte at man melder seg inn i en av de mange organisasjonene som finnes. ”Det avgjørende er likevel å være selvkritisk, men alltid beholder sin selvfølelse og integritet”, sa hun.

Norsk jussnestor, professor i kriminologi Niels Christie fikk takk fra flere av prisvinnerne for den hjelp og støtte han har gitt dem underveis. Her med Top 10-vinner Ronald Craig, Norges første spesialist i diskrimineringsrett.

Ronald Craig er utdannet jurist både i Norge og USA. Han innehar ekspertise innenfor internasjonal kontraktsrett og ikke- diskriminering/likestilling. Juryen uttaler:
Han har skrevet en banebrytende juridisk norsk-engelsk ordbok. Som første kandidat tok han dr.grad ved UIO innen fagfeltet diskrimineringsrett. Han trekker veksel på sine reiser i Asia/Afrika i ungdommen som har gitt ham et positivt syn på livet, og er aktiv i antirasistisk arbeid. Som svart student opplevde han segregasjonen i sørlige USA på 50-tallet. Hjemland: USA.

-Velg norsk i Norge
Heri Ramampiaro er den første fra Madagaskar som har tatt doktorgrad i Norge. Han jobber med  biomedisinsk informasjon. Om sin strategi og om råd til dagens unge innvandrere, sa han: -Hardt arbeid. Man må ha et mål, arbeide hardt og være bevisst i forhold til målet. Jeg valgte å holde meg til det norske miljøet og de norske medstudentene i stedet for å være sammen med de andre utlendingene. Det tror jeg er lurt.
Å lære seg språket, er det viktigste. Man kommer ikke langt uten. Og det er vanskelig! Noen som har hørt om Bergenstesten? Allminnelig latter i salen. Både innvandrere og nordmenn har hørt om denne norsktesten. Ramampiaro forteller: ”Jeg husker da jeg var ferdig med folkehøyskolen. Læreren sa til meg : ”Det er ingen herfra som har greid Bergenstesten. Det gjør nok ikke dere heller”.
Men Heri Ramampiaro besto Bergenstesten. Han lærte seg norsk og engelsk og integrerte seg i det norske miljøet. Hans råd er: prøv å vær positiv i stedet for å tolke ting negativt. Lær norsk, ta initiativ til kontakt med norske miljøer – mange setter pris på mangfold! Se hindringer som utfordringer og unngå ghettoer.

Viktigere enn olje og fisk
-Dere er alle viktige rollemodeller, sa statssekretær Libe Rieber Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Hun presiserte at de ti vinnerne ikke bare er rollemodeller for innvandrere, men også for nordmenn med annen etnisk bakgrunn enn den norske.
-Det er lett å glemme at Norge er et veldig ungt innvandrerland, fortsatte Rieber Mohn. Hun siterte et nyhetsklipp fra Dagbladet for 40 år siden: ”I dag ankom fire pakistanere Fornebu iført pysjamas og sandaler”. –Om ti år bør vi jo være der at vi har direktører, i store, norske selskaper som Statoil Hydro, som har innvandrerbakgrunn. Her er Norge foreløpig ikke noe foregangsland, sa Rieber Mohn. Hun poengerte også at det verken er olje eller fisk som er Norges viktigste ressurs, men menneskene som bor og arbeider her.
Top10 prosjektet eies av Leadership Women og er støttet av IMDi og Manpower. Mangfold i arbeidslivet (MiA)har vært prosjektleder i 2007.

 

Vi gratulerer vinnerne av Top 10 2007!


Madhu Sharma: Sykepleier med nyskapende mestringsprosjekt innen psykisk helse, Blommenholm.
Ronald Craig: Jurist, forfatter av juridisk engelsk-norsk ordbok, Norges første spesialist i diskrimineringsrett, Eiksmarka.
Samira Jamouchi: Grensesprengende kunstner og formidler – dr.gradsavhandling med tema kulturelle forskjeller i byer, Oslo.
Rajan Chelliah: Journalist Migrapolis, første med minoritetsbakgrunn som var utegående reporter i 17.mai sendinga fra Slottsplassen, Oslo.
Chandra Sekhar Devulapalli: Spesialist i astmamedisin for barn, aktuell i forskningsprosjektet ”Miljø og barneastma studien”. Ullevål sykehus forskningspris, Hønefoss.
Helga Birgitte Arntzen: Pioner innen fredsarbeid, startet ”Hvite busser”, et prosjekt over 130 000 skoleelever har deltatt i. Kongens fortjenstmedalje i gull, Risør.
Walid al-Kubaishi, 48 år, Oslo/Skien: Første innvandrer som er statsstipendiat, kjent forfatter, skribent, journalist og oversetter. Aktiv og uredd samfunnsdebattant, Oslo/Skien.
Martha Skretteberg: Karriere i internasjonalt bistandsarbeid, lederstillinger i flere sektorer, første kvinne med innvandrerbakgrunn som leder en bistandsorganisasjon i Norge, Oslo.
Heri Ramampiaro: Første fra Madagaskar med doktorgrad i Norge, lagring og søk av biomedisinsk informasjon (Biotracer) og bildegjenfinning som spesialiteter, Trondheim.
Karyn Seroussi: Anerkjennelse internasjonalt for banebrytende bok om hvordan autisme kan behandles med riktig diett, gründer av kjede med 21 treningssentre og 50 arbeidsplasser.