Regjeringen svikter voldsutsatte kvinner
Regjeringen vil øke kravet til botid i Norge før man får permanent oppholdstillatelse, men har ingen plan for å sikre reell unntaksadgang.
– Det truer menneskerettighetene til kvinner i voldelige ekteskap, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.
Likestillings- og diskrimineringsombudet sender i dag sitt høringssvar om regjeringens forslag om å øke kravet til botid i Norge før permanent oppholdstillatelse gir, fra tre til fem år.
Svekker rettssikkerheten
Ombudet har lenge vært bekymret for at botidskravet rammer voldsutsatte kvinner uforholdsmessig hardt, og at krav om botid på tre år har ført til at kvinner forblir i ekteskap med voldelige menn i frykt for å bli kastet ut av landet ved en skilsmisse.
- Hvis kravet om botid heves til fem år vil vernet til disse kvinnene svekkes ytterligere. Dette vil i praksis føre til at voldsutsatte kvinner blir nødt til å leve to år lenger sammen med overgriper før hun får selvstendig opphold i Norge, sier Sunniva Ørstavik.
Det finnes en unntaksadgang fra botidskravet, men ombudet mener den ikke gir et effektivt vern for voldsutsatte.
- Det kan se ut til at kvinner uten norsk statsborgerskap skal tåle mer vold og trakassering i ekteskapet enn det som følger av likestillingsloven og straffeloven, sier Ørstavik.
Trekk forslaget
I høringen ber ombudet om at forslaget om hevet botid trekkes.
- Regjeringen må gjøre det stikk motsatte av det den gjør i dette forslaget. De må senke bokravet og sikre en reell og effektiv unntaksadgang. Regjeringen kan ikke heve bokravet til fem år, uten at kvinner får en reell vei ut av voldelige forhold, sier Ørstavik.