I 2024 retter Likestillings- og diskrimineringsombudet søkelys på ungt utenforskap, og på hva som kan være veien til innenforskap. Skolen er en av de viktigste arenaene i barns og unges liv, og derfor er vi særlig opptatt av hvordan vi kan minimere utenforskap, diskriminering, trakassering og ekskludering i skolen.

I oktober kommer ombudet til Bergen, der vi skal gjennomføre et seminar med temaet «Trygt skolemiljø for alle». Det skjer en del bra arbeid i Bergensskolen, og blant annet har kommunen kartlagt forekomsten av rasisme. Dette kan være et eksempel til etterfølgelse på et systematisk inkluderingsarbeid for alle grupper som møter barrierer i skolesammenheng. 

Formålet med seminaret er å se på utfordringer og løsninger, og å bidra til dialog mellom ulike aktører i skolevesenet. I tillegg vil ombudet bidra med sine perspektiver og sin kunnskap. Vi håper dette kan inspirere til fortsatt innsats for et trygt skolemiljø for alle og at alle grupper får en tydelig og selvfølgelig plass i mangfolds- og inkluderingsarbeidet.  

Seminar om «Trygt skolemiljø for alle»  

Når: 29. oktober, kl. 14.00 – 16.15

Sted: Vestlandshuset, Vestlandssalen

Seminaret blir tegnspråktolket.

Vi ønsker å gjøre deltakere oppmerksomme på at folk kan være allergiske og sensitive mot sterk parfymelukt. Ta derfor hensyn til andre.

Påmelding finner du her

Del 1 Hva er utfordringene? 

Kl. 14.00 – 14.10

Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon  

Likestillings- og diskrimineringsombudets mandat er å jobbe for å fremme reell likestilling og hindre diskriminering på grunn av blant annet nedsatt funksjonsevne, etnisitet, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønn. Det betyr blant annet at de er en pådriver for og gir veiledning om hvordan offentlige myndigheter kan jobbe for fremme likeverdige offentlige tjenester. De gir også veiledning til enkeltpersoner om diskrimineringsregelverket, og mottar henvendelser om opplevd diskriminering og trakassering i utdanningssektoren. 

Du kan lese mer om ombudets mandat her. 

Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon vil beskrive utfordringene med diskriminering og trakassering i skolen med utgangspunkt i ombudets mandat. 

Kl. 14.15 -14.35 

Peder Haug, professor i pedagogikk ved Høgskulen i Volda i avdeling for lærerutdanning gir oss et overordnet blikk på:  

Hva er egentlig inkludering i skolen, og hvordan realisere inkludering i skolen? Hvordan skal barn og unge med ulik bakgrunn, kjønn og forutsetninger delta aktivt sammen og samtidig realisere sitt potensial for læring?  

Del 2 Erfaringer, muligheter og løsninger 

Kl. 14.35 – 15.15 

Representanter for elever, lærere, skoleledere, foresatte og fagmiljø deler sine erfaringer i arbeidet for et trygt skolemiljø for alle.  

  • Bjørg Guro Liseth Pedersen, rektor ved Ny-Krohnborg skole 
  • Eowyn Saus, leder, Ungdomsrådet
  • Bente Ingeborg Myrtveit, leder for Utdanningsforbundet i Bergen
  • Anita T. Hinna, lokallagsleder for Skolelederforbundet i Bergen

Kl. 15.15 – 15.25 Beinstrekk

Kl. 15.25 – 15.45 

Erfaringer, muligheter og løsninger fortsetter 

  • Kjerstin Grøtta, rektor på Bønes skole, i samtale med en elev og FAU-representant
  • Marit Brekke, avdelingsleder, Bergen Kompetansesenter for Læringsmiljø og Camilla Blokhus Svensson, rådgiver, Team Skyfritt

Del 3 Veien videre for Bergensskolen 

Kl. 15.45 – 16.05

Panelsamtale ledet av Ingvild Sund, LDO 

  • Byråd for barnehage og skole Daniel Hägglund (FrP) 
  • Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon 
  • Representant fra Ungdomsrådet  
  • Rektor ved Ny-Krohnborg skole: Bjørg Guro Liseth Pedersen 

Del 4 Avsluttende betraktninger v/ likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon 

Kl. 16.05 – 16.10