Menns psykiske helse
Gutter og menn bruker tilbudet om psykisk helsehjelp i mye mindre grad enn kvinner. Dette mener vi er et likestillingsproblem. Vi er opptatt av at det er sider ved forventninger til menn og menns historie som vi må ta tak i, for å forstå de høye selvmordstallene og hvorfor så mange menn takler psykisk uhelse så dårlig.
Hvorfor jobber vi med dette?
Ombudet har gjennom flere år jobbet med temaet menn og psykisk helse, og særlig med et fokus på selvmord. Vi er opptatt av at gutter og menn bruker tilbudet om psykisk helsehjelp mindre enn kvinner og at de bruker det for lite. Menns underforbruk av slike tilbud er et likestillingsproblem. Vi er opptatt av at det er sider ved forventninger til menn og menns historie som vi må ta tak i for å forstå de høye selvmordstallene og hvorfor så mange menn takler psykisk uhelse så dårlig.
Studier viser at menn har større sannsynlighet enn kvinner for:
- 1) å ikke å oppfatte at de har behov for psykisk helsehjelp når de har symptomer som indikerer behov for hjelp
- 2) å unnlate å oppsøke hjelp når de selv oppfatter et behov for dette
- 3) å oppleve at behandlingen er utilstrekkelig når de først har søkt hjelp
Den vanligste grunnen til at mennene ikke oppsøkte hjelp var en tro på at problemet ville løse seg selv, den nest vanligste grunnen var negative oppfatninger om psykisk helsehjelp og den tredje vanligste var mangel på kunnskap om hvor de skulle henvende seg.
Disse nye funnene bekrefter det generelle bildet forskningen gir av menn og psykisk helse. Tradisjonell maskulinitet med sterkt fokus på styrke, selvkontroll, isolasjon, redsel for å bli avslørt og tape ære og posisjon i arbeidsmarkedet, kan påvirke menns psykiske helse negativt. Den tradisjonelle maskulinitet spiller en rolle i menns vilje til å ta imot hjelp for psykisk uhelse og forebygging av selvmord. Det er også slik at menn i mange tilfeller ikke oppfatter seg selv som psykisk syke.
Hva ønsker vi å oppnå?
Ombudet er opptatt av at det lages tilbud til menn innen psykisk helsehjelp som særlig skal rettes mot menn. Det bør utformes på en måte som henvender seg mer direkte til menn, og som oppfattes som nyttige for gutter og menn. I tillegg er det viktig at selve innholdet i tilbudet fremstilles og oppleves som nyttig, også for menn. Viktige stikkord her er anonymitet, god synlighet og tilgjengelighet. Tilbudet må også fremstå som relevant for menn og unngå stigmatisering. Samtidig skal man imøtegå tradisjonelle og dysfunksjonelle maskuline mestringsstrategier. Det kan være gutter og menns løsninger som passivitet, isolasjon, rusbruk og aggresjon.
Hvordan jobber vi?
Ombudet ønsker å påvirke helsetjenestene til å utforme tilbudet og synliggjøre tilbudene som relevante for menn. Ett eksempel på dette er konferansen «Hvordan få gutter og menn som sliter psykisk til å søke hjelp?».
Vi samarbeider med helsedirektoratet og kommuner for å få det psykiske helsetilbudet til å være synlig, relevant og lavterskel for gutter og menn. Våre fageksperter sitter også i Nasjonalt forum for forebygging av selvmord.
I dette arbeidet inngår å spre kunnskap om ulike behandlingsmodeller som er spesielt bra for menn. I Trondheim kommune for eksempel er prosjektet «Mann om bord» rettet mot menn som sliter med å finne sin plass, og setter søkelys på hvordan unge menn i vanskelige livssituasjoner best kan hjelpes. En sentral del av prosjektet er å skape effektivt samarbeid på tvers av ulike sektorer og frivillige. Prosjektet har et tydelig kjønnsperspektiv og adresserer noen av de barrierene som vi vet at menn opplever.
Et annet eksempel på hva vi ønsker å oppnå er arbeidet vårt inn mot kommunenes lavterskeltilbud om «Rask psykisk helsehjelp». Vi har undersøkt om kommunene har egne tilbud som retter seg særlig mot menn. Dette finnes det svært få eksempler på. Mange kommuner har tilbudet «Rask psykisk helsehjelp», som retter seg mot hele den voksne befolkningen. Følgeforskning viser at dette tilbudet har like god effekt for menn og kvinner, men det er mange færre menn enn kvinner som benytter seg av det. Vi mener at det må gjøres et arbeid for at dette tilbudet skal oppleves som relevant for flere menn slik at de tar det i bruk. Dette vil være et billig og lite arbeidskrevende tiltak som vil kunne ha stor effekt.