Om ombudet og vårt pådriverarbeid
Likestillings- og diskrimineringsombudet har et bredt mandat. Vi veileder om lovverket, fører tilsyn med FN-konvensjoner, kontrollerer arbeidsgivers og myndigheters likestillingsarbeid, og er aktive pådrivere for likestilling. I pådriverarbeidet vårt gir vi innspill til myndighetene, kommenterer saker i media og skriver rapporter. Vi har også møter med myndigheter, politikere, virksomheter og organisasjoner for å få gjennomslag i viktige saker.
Våre satsingsområder
Som en del av pådrivermandatet vårt har vi valgt ut flere prioriterte satsingsområder som vi ønsker å vie ekstra oppmerksomhet til. Satsingsområdene vi jobber med gjenspeiler på mange måter flere av likestillingsutfordringene vi har i dagens samfunn. Noen områder har vi jobbet med over tid, mens andre er nye.
-
KI og digitalisering
-
Menns psykiske helse
-
Soningsforhold
-
Etnisk profilering
-
Vold i nære relasjoner
-
Hatprat og hatkriminalitet
-
Funksjonshemmedes selvbestemmelse
Ombudet
Bjørn Erik Thon er likestillings- og diskrimineringsombud. Ombudet blir utnevnt av regjeringen for en periode på seks år. Thon er den første mannen til å bli utnevnt som likestillings- og diskrimineringsombud.
Strategi 2023-2025
Det er langt igjen til alle er likestilte og diskriminering ikke finnes. Vi lever i en verden der de verdiene vi skal jobbe for er under press. Denne krevende virkeligheten rammer mange mennesker hardt. Vår jobb som ombud er å heve blikket, finne vår plass i et til tider ganske uoversiktlig landskap, og gjøre det vi kan for å hjelpe så mange som mulig. Derfor har vi utarbeidet en strategi. Vårt arbeid kan føre til at en som har stått utenfor arbeidslivet lenge kommer i jobb. At en ung, fortvilet mann søker psykisk hjelp. At blinde barn får bedre digitale læremidler. Eller at håndverksbedriften ansetter ei som måtte flykte fra hjemlandet da krigen brøt ut.
Likestillings- og diskrimineringsombudets strategi for 2023-2025 er delt inn i fem faglige hovedmål, som skal ivareta og bidra til at ombudets oppgaver er faglig forankret. Strategien inneholder også to organisatoriske mål, som forteller hvordan vi som ombud skal jobbe internt med arbeidsmetoder og arbeidsmiljø i tiden fremover. Hvert av hovedmålene støttes opp med delmål. Der hovedmålene er mer overordnede, gir delmålene oss konkrete mål å jobbe mot.
Avgjørelser og rettsutvikling
Gjennomgang av lovendringer, og relevant nasjonal og internasjonal rettspraksis er en stor del av jobben vår. Vi leser uttalelser og oppdaterer oss på anbefalinger som staten får fra de ulike FN-komiteene på feltet. Vår omtale av de forskjellige nasjonale og internasjonale avgjørelsene oppsummeres hvert år i en egen rapport vi har valgt å kalle Diskrimineringsrettsrapporten.