Manglende tilrettelegging

Du har behov for tilrettelegging og har bedt om dette, men fått avslag. Du lurer på hvilke rettigheter du har og om manglende tilrettelegging kan være diskriminering.

Har jeg blitt diskriminert?

Det er vanskelig å svare helt enkelt på, fordi det kommer an på hvorfor du har behov for tilrettelegging. I loven er det gitt en sterkere rett til tilrettelegging hvis du har behov for tilrettelegging på grunn av funksjonsnedsettelse eller graviditet. Dette skriver vi om på egne sider som du finner lenke til her:

Hvis du på grunn av et annet diskrimineringsgrunnlag enn funksjonsnedsettelse eller graviditet har behov for tilrettelegging, kan det være diskriminering hvis du ikke får det. Unnlatelser i form av manglende tilrettelegging kan nemlig være indirekte diskriminering. Dette betyr at det til en viss grad er nødvendig med aktive tiltak og tilrettelegging for å sikre reell likebehandling. For eksempel:

  • Du har omsorgsoppgaver for et lite barn, og har behov for å gå tidligere fra jobb for å hente i barnehagen. Arbeidsgiver avslår, fordi det er et viktig møte på slutten av dagen som alle ansatte må delta på. Hvis det er mulig å tilrettelegge ved å flytte møtet til et annet tidspunkt, men arbeidsgiver unnlater å gjøre dette, kan det være diskriminering på grunn av omsorgsoppgaver.
  • Du har et annet morsmål enn norsk og behov for språktolk hos legen, NAV eller i fengsel, men får ikke dette. Dette kan være diskriminering på grunn av etnisitet (språk). Det kan også være brudd på rettighetene dine etter tolkeloven.
  • Barnet ditt spiser ikke enkelte matvarer av religiøse årsaker, men barnehagen tar ikke hensyn til dette. Hvis ikke barnehagen forsøker å finne en løsning, kan det være diskriminering på grunn av religion. Her kan ulike løsninger være aktuelle, for eksempel å tilby mat som barnet ditt kan spise, legge til rette for at barnet kan ha med egen mat eller tilby reduksjon av matpenger.
  • Du er synshemmet og spør betjeningen i en butikk om å hjelpe deg med å finne riktig reol eller klesplagg i riktig størrelse. Små, enkle tiltak som gjør det mulig for deg å handle er en form for tilrettelegging, og det kan være diskriminering på grunn av funksjonsnedsettelse hvis butikken ikke gjør dette.

Forskjellsbehandling kan være lovlig

Forskjellsbehandling kan noen ganger være lovlig selv om den har sammenheng med et diskrimineringsgrunnlag. For at forskjellsbehandling skal være tillatt etter diskrimineringsloven må den:

  • ha en saklig grunn
  • være nødvendig
  • ikke være urimelig

Hva gjør jeg nå?

Du bør be den som har ansvar (den offentlige tjenesten, lederen din, barnehagen) om å tilrettelegge, og forklare hvorfor du har behov for dette. Du kan vise til denne siden. Hvis du fremdeles får avslag bør du be om en begrunnelse, og ta kontakt med oss når du har fått denne eller hvis du ikke får en begrunnelse.

Få veiledning

Vi gir gratis juridisk veiledning. Å snakke med oss er gratis og uforpliktende, og du kan være anonym. Det er viktig at du samler informasjon som kan belyse saken din. Det kan være e-poster eller annen skriftlig informasjon som tekstmeldinger, eller vitner som kan bekrefte noe som har blitt sagt. Dette er viktig hvis du vil gå videre med saken, for eksempel klage til Diskrimineringsnemnda

Aktuelle saker fra Diskrimineringsnemnda