Ombudet
Bjørn Erik Thon er likestillings- og diskrimineringsombud. Thon er jurist, og kommer fra stillingen som direktør for Datatilsynet. Han har tidligere jobbet som forbrukerombud, seksjonssjef i Forbrukerrådet, advokatfullmektig og dommerfullmektig, og var politisk rådgiver for Odd Einar Dørum i Justisdepartementet fra 1999-2000.
Likestillings- og diskrimineringsombudet blir utnevnt av regjeringen for en periode på seks år. Bjørn Erik Thon tiltrådte i 2022, og er den første mannen til å bli utnevnt som likestillings- og diskrimineringsombud.
Hva gjør ombudet?
Likestillings- og diskrimineringsombudet er til for å fremme likestilling og bekjempe diskriminering på grunnlag av kjønn, graviditet, foreldrepermisjon, etnisitet, religion, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder, fagforeningsmedlemskap og politisk syn.
Ombudet er faglig uavhengig. Vi er organisert under Kultur- og likestillingsdepartementet, men kan ikke instrueres av myndighetene. Mandatet vårt er regulert i diskrimineringsombudsloven.
Våre ansatte er pådrivere og jobber for reell likestilling på flere områder.
- Vi skriver høringssvar og gir innspill til myndighetene
- Vi kommenterer relevante temaer og dagsaktuelle saker i media
- Vi samarbeider og har møter med myndigheter, politikere, virksomheter og organisasjoner for å få gjennomslag i saker
- Vi skriver rapporter om ulike temaer på likestillingsfeltet
Våre ansatte gir gratis juridisk veiledning i lovverket til alle som ønsker det. Det kan være både enkeltpersoner, offentlige organer, interesseorganisasjoner og arbeidsgivere. Ombudets veiledningstjeneste får over 2500 henvendelser i året.
- Vi kan vurdere saken din
- Vi kan gi innspill til hva du kan gjøre videre
- Vi kan forklare hvordan du kan klage til Diskrimineringsnemnda
Våre ansatte fører tilsyn med at norske myndigheter overholder tre av FNs konvensjoner:
- CEDAW (kvinnekonvensjonen)
- CERD (rasediskrimineringskonvensjonen)
- CRPD (konvensjonen for personer med nedsatt funksjonsevne)
Vi melder fra om brudd og risiko for brudd på disse tre konvensjonene. Vi utarbeider også uavhengige rapporter til FN, og gir anbefalinger om hvordan menneskerettighetene best mulig kan realiseres. Les mer om tilsyn med FN-konvensjoner her.
Våre ansatte følger opp arbeidsgivere og offentlige myndigheters arbeid med å fremme likestilling. Dette gjøres gjennom aktivitets- og redegjørelsesplikten i likestillingsloven, og rapporteringsplikten om likestilling i regnskapsloven.
Tilsyn med FN-konvensjoner
Menneskerettigheter er grunnleggende rettigheter alle har. For å sikre rettighetene til kvinner, personer med nedsett funksjonsevne, og for å hindre etnisk diskriminering og rasisme, har FN vedtatt tre konvensjoner. Likestillings- og diskrimineringsombudet jobber med å sikre at norske myndigheter følger disse konvensjonene.
Likestillings- og diskrimineringsombudets frø ble sådd allerede på slutten av 1950-tallet. Les mer om fasene og de ulike milepælene i historien vår.
-
I 1959 blir Likelønnsrådet opprettet
I 1959 ble Likelønnsrådet opprettet med mål om å styrke kvinners interesse for og muligheter til lønnsarbeid. Rådets fem medlemmer bestod av representanter fra staten og arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene. -
I 1972 endres likelønns- til Likestillingsrådet
I 1972 ble Likelønnsrådet avløst av Likestillingsrådet og fikk et bredere mandat. Likestillingsrådet jobbet for kjønnslikestilling på alle områder i samfunnet, pekte på forhold som motvirket likestilling og ga råd om fremmende tiltak. -
I 1978 får vi verdens første Likestillingsombud
I 1978 ble likestillingsloven vedtatt og verdens første likestillingsombud, Eva Kolstad ble oppnevnt. Ombudet drev med informasjonsformidling, førte tilsyn med loven, og behandlet klager om brudd på likestillingsloven. -
I 2006 dannes Likestillings- og diskrimineringsombudet
I 2006 ble Likestillingssenteret, Senter mot etnisk diskriminering og Likestillingsombudet slått sammen til Likestilling- og diskrimineringsombudet. Ombudet jobbet da både med veiledning og klagesaksbehandling.
I 2018 derimot ble ombudet omorganisert til det veiledende organet vi er i dag. Klager er det nå Diskrimineringsnemnda som behandler.
Ombudets fagråd
Ombud Bjørn Erik Thon har et eget fagrådet. Rådets medlemmer skal bidra til at ombudet har systematisk kontakt med sivilt samfunn og interesseorganisasjoner på likestillings- og diskrimineringsfeltet. Her foregår diskusjoner om problemstillinger og løsninger på tvers av diskrimineringsgrunnlag.
Våre ansatte
Mangfold og inkludering er en styrke, og vi ønsker at de som arbeider i ombudet skal speile mangfoldet i befolkningen. Vi har i dag i overkant av 40 ansatte med ulik bakgrunn, kompetanse, livserfaring og perspektiver for å kunne gjøre jobben vår på den aller beste måten.
Internasjonalt samarbeid
Ombudet er partner for norske myndigheter i EØS-samarbeidet på likestilling, gjennom det såkalte Portugal-prosjektet. Prosjektet er et samarbeid med Portugal og handler om balansen mellom arbeidsliv og privatliv, vold i nære relasjoner, kjønnsbasert vold, og godt styresett.