Kritisk til ny lov
Likestillings- og diskrimineringsombudet mener det fremlagte forslaget til felles likestillings- og diskrimineringslov gir et svekket diskrimineringsvern. Det kommer frem i ombudets høringssvar som ble levert i dag.
- Det er alt for mange som opplever diskriminering i samfunnet vårt. Jeg hadde håpet på et lovforslag som tok denne utfordringen på alvor. Det har vi dessverre ikke fått. Regjeringens lovforslag gir et svekket vern. Det vil gi mer, ikke mindre diskriminering, sier likestillings- og diskrimineringsombudet Sunniva Ørstavik.
Svekket diskrimineringsvern
I høringssvaret trekker ombudet frem tre hovedgrunner til at lovforslaget medfører et svekket diskrimineringsvern:
- Aktivitetsplikten svekkes kraftig og redegjørelsesplikten bortfaller.
- Formålsbestemmelsen svekker kvinners diskrimineringsvern, både individuelt og strukturelt. Dessuten fjernes den viktige henvisningen til samfunnsskapte funksjonshemmende barrierer.
- Familieliv og personlige forhold er foreslått unntatt fra lovens virkeområde på alle grunnlag.
Ombudet kan ikke stille seg bak en likestillings- og diskrimineringslov uten forebyggende plikter for offentlige myndigheter og arbeidsgivere. Hvis de tre foreslåtte endringene blir stående, mener ombudet det er bedre å beholde lovverket som det er i dag.
Mindre forebygging
For å nå målet om et mest mulig likestilt samfunn er det viktig å forebygge diskriminering. Ombudet mener at lovforslaget, med manglende håndheving av aktivitetsplikten, bortfall av redegjørelsesplikten og heving av terskelen for arbeidsgiveres aktivitetsplikt på kjønn er en klar svekkelse av det forebyggende arbeidet.
- Regjeringen legger opp til at det skal bli lettere for arbeidsgivere og offentlige myndigheter å ikke forebygge diskriminering. Mindre forebygging betyr mer diskriminering, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.
Viktige punkter i ombudets høringssvar
Oppsummert er ombudets innspill følgende:
- Alle arbeidsgivere må ha aktivitetsplikt på alle grunnlag.
- Innholdet i aktivitetsplikten differensieres for private arbeidsgivere under og over 50 ansatte.
- Redegjørelsesplikten for arbeidsgivere må videreføres.
- Offentlige myndigheter må ha dokumentasjonsplikt.
- Dagens formålsbestemmelser må videreføres.
- Familieliv og personlige forhold må omfattes av loven.
- Alder må få et diskrimineringsvern utenfor arbeidslivet.
- En samlekategori bør omfattes av lovens diskrimineringsgrunnlag.
- Ombudet støtter lik formell adgang til positiv særbehandling av menn og kvinner. Denne adgangen er ikke betinget av en kjønnsnøytral formålsbestemmelse.
Du kan lese hele høringssvaret til ombudet her