Diskriminerende spørsmål på jobbintervju

Du har vært på et jobbintervju og fått spørsmål som du opplevde som upassende eller ubehagelige å svare på. Det kan for eksempel være om du er religiøs, funksjonshemmet eller hvor du «egentlig» kommer fra. Du lurer på om dette kan være diskriminering.

Har jeg blitt diskriminert? 

Ja, dette kan være diskriminering. Når du søker en jobb, er det som klar hovedregel forbudt for arbeidsgiver å spørre deg eller på annen måte innhente opplysninger om 

  • etnisitet, religion eller livssyn 
  • seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk 
  • medlemskap i fagforening eller politisk syn 
  • funksjonsnedsettelse 

Forbudet skal bidra til å unngå at arbeidsgiver vektlegger disse egenskapene på en usaklig måte i ansettelsesprosessen. Hvis derimot opplysningene er offentlig tilgjengelig, du selv frivillig opplyser om disse forholdene eller det er synlig for arbeidsgiver, er ikke det ulovlig innhenting.  

Unntak ved saklig grunn

Det er aldri tillatt å spørre om graviditet eller planer om å få barn. Les mer om dette her. Men noen ganger kan arbeidsgiver ha saklige grunner til å innhente opplysninger om etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, fagforeningsmedlemskap, politisk syn eller om man har en partner av samme kjønn (samlivsform). Om det er lov, kommer an på hva slags jobb du søker på, og hvilket diskrimineringsgrunnlag eller egenskap det er snakk om. Det kan for eksempel være lov hvis du søker på en jobb hvor du må sikkerhetsklareres, eller hvor du må kunne gå eller se godt for å gjøre jobben. Det kan også være lov til å innhente opplysninger om du som følge av funksjonsnedsettelse har behov for tilrettelegging for å utføre oppgavene. 

Søker du en stilling som talsperson i et politisk parti så kan arbeidsgiver spørre om din politiske overbevisning, men ikke hvis du søker en stilling som barnehagelærer. Det samme gjelder hvis du søker jobb i for eksempel et trossamfunn eller på en religiøs skole. Skal du ha en religiøs funksjon i jobben, kan arbeidsgiver spørre om religion eller om du har en partner av samme kjønn hvis det bryter med deres religiøse lære – men ikke hvis jobben er som renholder.

Det er et eget unntak for virksomheter som skal fremme bestemte livssyn eller religiøse syn, hvor det skal litt mindre til for at det er lov til å be om opplysninger om livssyn, religion og om du har en partner av samme kjønn. Men da må de opplyse om dette i stillingsutlysningen.  

Hva gjør jeg nå?

Hvis du ble spurt om noe du mistenker at det ikke er lov til å spørre om, bør du prøve å sikre bevis. Det kan være e-poster, tekstmeldinger eller vitner som kan bekrefte det som ble sagt. Dette er viktig hvis du senere vil gå videre med saken, for eksempel om du vil klage til Diskrimineringsnemnda.

Få veiledning

Unntakene fra forbudet kan være litt vanskelig å forstå. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål om disse, eller hvis du lurer på noe annet om spørreforbudet. Å snakke med oss er gratis og uforpliktende, og du kan være anonym.