Fikk ikke jobb

Du har vært på jobbintervju og får beskjed fra arbeidsgiver at du ikke fikk jobben. Intervjuet gikk bra og du mener selv at du er godt kvalifisert. Nå lurer du på om du kan ha blitt diskriminert.  

Har du blitt diskriminert?

Det kommer an på flere ting. Hvis du er like godt eller bedre kvalifisert enn den som fikk jobben, kan det være diskriminering. Dette hvis arbeidsgiveren har lagt negativ vekt på et diskrimineringsgrunnlag som for eksempel kjønn, etnisitet eller funksjonsnedsettelse. Det kan for eksempel være at du fikk avslag fordi du har etnisk minoritetsbakgrunn eller er kvinne. Hvis du mener at årsaken er graviditet eller foreldrepermisjon, finner du informasjon om dette ved å klikke her.

Forskjellsbehandling kan noen ganger være lovlig selv om den har sammenheng med et diskrimineringsgrunnlag. For at forskjellsbehandling skal være tillatt etter diskrimineringsloven må den:  

  • ha en saklig grunn 
  • være nødvendig 
  • ikke være urimelig  

Forskjellsbehandling kan også være tillatt hvis formålet med det er å fremme like muligheter og rettigheter. Slik lovlig forskjellsbehandling kalles positiv særbehandling. Det er flere vilkår som må være oppfylt for at dette skal være lov.  

Hva gjør jeg nå?

For å finne ut om du har blitt diskriminert, kan du be om opplysninger om personen som fikk jobben. Da kan du sammenligne dine kvalifikasjoner med vedkommende. Er vedkommende dårligere kvalifisert enn deg, kan det tyde på at du er blitt diskriminert. 

Har du søkt jobb i offentlig sektor så kan du be om en utvidet søkerliste. Det har du krav på. I privat sektor derimot, har du ikke krav på å se søkerlisten. Men du kan be om en begrunnelse for hvorfor du ikke fikk stillingen. Du kan også kreve at arbeidsgiveren skriftlig gir opplysninger om den som ble ansatt. Arbeidsgiveren skal da opplyse om utdanning, praksis og andre formelle kvalifikasjoner. 

Få veiledning

Hvis du får disse opplysningene, og fortsatt tror at du har blitt diskriminert, kan du kontakte oss. Det er viktig at du samler dokumentasjon som beviser en eventuell forskjellsbehandling. Det kan være e-poster, tekstmeldinger eller vitner. Å snakke med oss er gratis og uforpliktende, og du kan være anonym. 

Diskrimineringsnemnda behandler klager om diskriminering. Du finner flere relevante saker fra nemnda i boksen under.