Fikk ikke jobben – graviditet eller foreldrepermisjon
Du har vært på jobbintervju. Du synes intervjuet gikk bra og mener du er godt kvalifisert for stillingen ut fra kravene i utlysningen. Likevel fikk du ikke jobben. Nå mistenker du at grunnen er at du er gravid eller i foreldrepermisjon. Kan du ha blitt utsatt for diskriminering?
Har jeg blitt diskriminert?
Det enkle svaret er ja – hvis det er graviditet eller foreldrepermisjon som er årsaken til at du ikke får en jobb, er det i strid med likestillings- og diskrimineringsloven. Her er loven veldig streng. Det er aldri lov til å la være å ansette deg fordi du er gravid og skal eller er i foreldrepermisjon. Dette gjelder både ved ansettelse i faste og midlertidige stillinger, tildeling av oppdrag og forlengelse av midlertidig stilling. Arbeidsgiver kan ikke legge negativ vekt på graviditet eller foreldrepermisjon når de velger ut hvem som skal kalles inn til intervju eller rangerer hvilken søker som er best kvalifisert.
Rettigheter som vikar eller midlertidig ansatt
Vikarer og andre midlertidig ansatte er vernet etter likestillings- og diskrimineringsloven. Hvis den midlertidige stillingen ikke utløper mens du er i foreldrepermisjon, har du i utgangspunktet krav på å komme tilbake til samme stilling.
Eksempel: Marte er ansatt i et to års vikariat som varer til 20. desember 2025. Hun har foreldrepermisjon fra januar 2025 til juli 2025. Marte har krav på å komme tilbake til samme stilling med tilsvarende arbeidsoppgaver som hun hadde før permisjon.
Dersom graviditet eller foreldrepermisjon er årsaken til at en midlertidig stilling ikke blir forlenget, er det mest sannsynlig lovbrudd.
Har du vært sammenhengende midlertidig ansatt i minst tre eller fire år etter arbeidsmiljøloven § 14-9, har du krav på fast ansettelse. Dette gjelder midlertidige stillinger som vikar, sesongarbeider, prosjektarbeider og tilkallingshjelp.
Ved beregning av ansettelsestid skal det ikke gjøres fradrag for arbeidstakers fravær i foreldrepermisjon. Du kan lese nærmere om tre- og fireårsregelen på Arbeidstilsynets nettsider.
Rettigheter som innleid gjennom bemanningsbyrå
Dersom du er innleid gjennom et bemanningsbyrå er du beskyttet av likestillings- og diskrimineringsloven. Dette gjelder for eksempel hvis kontrakten din ikke blir forlenget. Det gjelder også dersom kontrakten din blir sagt opp på grunn av graviditet og/eller foreldrepermisjon.
I slike tilfeller kan både bemanningsbyrået (arbeidsgiver/utleier) og oppdragsgiver (innleier) være ansvarlige etter likestillingsloven.
Dersom behovet for arbeidskraft opphører eller arbeidsoppgavene fordeles på andre fast ansatte, er ikke oppdragsgiver forpliktet til å forlenge kontrakten eller la være å si den opp.
Hvis det derimot ansettes andre vikarer for å gjennomføre arbeidsoppgavene som du hadde før graviditet/permisjon, kan det bety at du har blitt forskjellsbehandlet på grunn av graviditet/foreldrepermisjon. Det er ulovlig.
Hva gjør jeg nå?
Hvis du vet at graviditet eller foreldrepermisjon er årsaken til at du ikke fikk jobben, ta kontakt med oss eller fagforeningen din så raskt som mulig. Når arbeidsgiver har inngått arbeidsavtale med en annen søker, kan ikke du få stillingen selv om du har blitt diskriminert.
Hvis du ikke vet hva som er årsaken, kan du starte med om å be om en begrunnelse og be om opplysninger om personen som fikk jobben. Da kan du sammenligne dine kvalifikasjoner med vedkommende. Er vedkommende dårligere kvalifisert enn deg, kan det tyde på at du er blitt diskriminert.
Har du søkt jobb i offentlig sektor så kan du be om en utvidet søkerliste. Det har du krav på. I privat sektor har man ikke krav på å se søkerlisten. Men du kan be om en begrunnelse for hvorfor du ikke fikk stillingen. Du kan også kreve at arbeidsgiveren gir opplysninger om den som ble ansatt. Arbeidsgiveren skal da skriftlig opplyse om utdanning, praksis og andre formelle kvalifikasjoner til den som ble ansatt.
Få veiledning
Hvis du etter å ha fått disse opplysningene fortsatt tror at du har blitt diskriminert, ta kontakt med oss. Å snakke med oss er gratis og uforpliktende, og du kan være anonym. Det er viktig at du samler informasjon som beviser en eventuell forskjellsbehandling på grunn av graviditet eller foreldrepermisjon. Det kan være e-poster eller annen skriftlig informasjon som tekstmeldinger, eller vitner som kan bekrefte noe som har blitt sagt. Dette er viktig hvis du vil gå videre med saken, for eksempel klage til Diskrimineringsnemnda.
Aktuelt lovverk
Likestillings- og diskrimineringsloven
Diskrimineringsnemnda behandler klager om diskriminering. Du finner flere relevante saker fra nemnda i boksen under.
Aktuelle saker fra Diskrimineringsnemnda
-
DIN 23/134 ikke aktuell pga oppstart etter ni måneder
-
DIN 22/1126 fikk ikke jobb pga opplysning om permisjon
-
DIN 21/39 intervju avbrutt pga opplysninger om pappaperm
-
DIN 19/115 oppdrag hos innleier ikke forlenget
-
DIN 21/632 jobbtilbud trukket på grunn av fravær ifm IVF
-
DIN 22/1208 opplevde seg presset til å takke nei til stilling
-
DIN 22/509 sluttdato for vikariat satt til startdato for perm
-
DIN 18/410 ikke tilbudt ny rammeavtale som ekstravakt
-
DIN 20/57 jobbtilbud trukket på grunn av permisjon
-
DIN 22/235 manglende jobbtilbud skyldtes ikke permisjon