Spørsmål om familieplanlegging på jobbintervju – graviditet eller foreldrepermisjon
Du har vært på jobbintervju. Intervjueren spurte om sivilstatusen din, om du har barn og deretter om du har planer om å få barn. Du lurer på om dette er ulovlig.
Er dette ulovlig?
Både ja og nei. Det er ikke ulovlig etter likestillings- og diskrimineringsloven å spørre om sivilstatus og om antall barn du har fra før. Samtidig kan spørsmål om man har barn gi grunnlag for mistanke om diskriminering på grunn av omsorgsoppgaver.
Men spørsmålet om du har planer om å få barn, er ulovlig og diskriminerende. Det er forbudt for arbeidsgiver å innhente opplysninger om familieplanlegging i en ansettelsesprosess, og du har ikke plikt til å svare på spørsmål som handler om dette. Med familieplanlegging menes planer om å få barn, graviditet eller adopsjon, fertilitetsbehandling og planlegging av hvordan foreldrepermisjon skal tas ut og fordeles. Det er også ulovlig å undersøke om arbeidssøkerens ektefelle/partner er gravide eller har planer om å få barn.
Forbudet er kjønnsnøytralt. Det betyr at både menn, kvinner og ikke-binære har et vern mot slike spørsmål i en rekrutteringsprosess.
Det er bare i helt spesielle unntakstilfeller lov til å spørre eller innhente opplysninger om graviditet, for eksempel ved tildeling av teater-/filmroller hvor det stilles spesielle krav til utseendet.
Likestillings- og diskrimineringsloven forbyr ikke at du som arbeidssøker selv tar opp temaet på for eksempel et intervju.
Hva gjør jeg nå?
Hvis du fikk spørsmål om familieplanlegging i forbindelse med ansettelsen, er det lurt å sikre informasjon som beviser dette. Det kan være e-poster eller annen skriftlig informasjon som tekstmeldinger, eller vitner som kan bekrefte noe som har blitt sagt. Dette er viktig hvis du senere vil gå videre med saken, for eksempel klage til Diskrimineringsnemnda.
Hvordan håndtere slike spørsmål
Mange tar kontakt med oss før de skal på intervju og spør hva man kan gjøre hvis en slik situasjon oppstår. Mange er redde for å bli diskriminert hvis de svarer ærlig, men synes det er ukomfortabelt å lyve overfor en potensiell arbeidsgiver. Det kan være lurt at du i forkant tenker gjennom hvordan du skal håndtere et slikt spørsmål slik at du er forberedt i tilfelle det skjer. Du har ikke plikt til å svare, og det er ikke ulovlig å svare usant. Det er den som spør som gjør noe ulovlig, uansett om det er fordi de ikke kjenner til regelverket eller om det er med diskriminerende hensikt. Du må likevel selv vurdere hvordan du skal håndtere slike spørsmål. Her er noen forslag fra oss:
- Spørre høflig tilbake om dette er relevant for stillingen du har søkt på, og hvorfor i så fall?
- Unngå å svare ved å si «Godt spørsmål, men jeg tror ikke det er lov til å spørre om slikt.»
- Du kan også følge opp, for eksempel slik: «Men siden du spør, hvordan ville det eventuelt blitt tatt imot på denne arbeidsplassen? Hvordan er livsfase-/familiepolitikken hos dere? Er det mulig å kombinere jobb og familieliv? Hvordan jobber dere for likestilling?» eller lignende.
- Snu spørsmålet tilbake – «Er det egentlig lov til å spørre om?» og deretter vente på svar fra intervjuer. Forhåpentligvis skjønner hen at dette ikke var greit.
- Hvis du eller partneren din er gravid eller prøver å bli det, kan du så klart opplyse om det selv eller svare ærlig hvis det kommer et spørsmål, og håpe at arbeidsgiveren ikke vektlegger dette negativt. Vårt råd er i så fall at du sikrer at dette blir dokumentert eller at det er vitner til stede som kan bekrefte hva som ble sagt.
- Hvis du opplyser om familieplanlegging – husk at arbeidsgiver aldri har lov til å la være å ansette deg fordi du er gravid eller har foreldrepermisjon. Klikk her for å lese mer om dette.
Få veiledning
Hvis du etter å ha fått disse opplysningene fortsatt trenger juridisk veiledning så kan du kontakte oss. Å snakke med oss er gratis og uforpliktende, og du kan være anonym.