Straffet for å ha sagt fra om diskriminering eller trakassering

Du har opplevd å bli trakassert eller diskriminert på jobb og sagt fra til arbeidsgiveren din om dette. Etter at du sa fra, har lederen din blitt merkbart mer negativ til deg. Du har fått færre arbeidsoppgaver og opplever deg oversett. Du lurer på hva du skal gjøre nå.

Er dette ulovlig?

Det er forbudt å straffe eller behandle noen dårligere fordi de sier fra om diskriminering. Dette kalles gjengjeldelse i likestillings- og diskrimineringsloven, og omfatter alle former for negativ behandling som følge av at man sier fra. Det kan for eksempel være at du blir fratatt arbeidsoppgaver, at du får negative kommentarer eller blir trakassert.  

For at noe skal være gjengjeldelse så må du kunne bevise en årsakssammenheng mellom det at du har sagt fra om at du opplever deg diskriminert eller trakassert etter reglene i likestillings- og diskrimineringsloven, og arbeidsgivers oppførsel. 

Du har også beskyttelse mot gjengjeldelse hvis du varsler om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen etter arbeidsmiljøloven. Slik gjengjeldelse er det Arbeidstilsynet som veileder om. Det er flere krav i arbeidsmiljøloven for at noe regnes som et varsel så du bør undersøke dette nærmere.

Hva kan jeg gjøre?

  • Samle bevis 

Det er viktig å samle bevis på at du har blitt utsatt for gjengjeldelse. Det kan for eksempel være e-poster, meldinger, referater eller vitner som kan bekrefte det du har opplevd. 

  • Ta opp saken med tillitsvalgt, verneombud eller andre som kan bistå deg 

Hvis det er arbeidsgiver som gjengjelder, bør du starte med å kontakte fagforeningen, verneombudet, oss eller andre som du kan rådføre deg med for å finne ut hvilke handlingsalternativer du har. 

  • Varsle arbeidsgiver 

Du kan fortelle arbeidsgiver om det du har opplevd. Ofte kan det være lurt å ha støtte fra noen andre på arbeidsplassen når du gjør dette, for eksempel tillitsvalgt, verneombud eller andre på jobb som du stoler på. Arbeidsgiveren har plikt til å sørge for et arbeidsmiljø fritt for diskriminering og trakassering, og skal behandle varsler om dette på en god måte. 

I tillegg til fagforeninger, er det flere andre som kan hjelpe deg.  

  • Du kan også sjekke med forsikringsselskapet ditt. Enkelte innboforsikringer kan dekke deler av advokatutgiftene i arbeidskonflikter.

Få veiledning

Ombudet gir gratis veiledning om hvordan du kan gå frem i saker om diskriminering og gjengjeldelse, på telefon, i brev eller via digital post. Det er helt uforpliktende å snakke med oss, og du kan være anonym hvis du vil.

Diskrimineringsnemnda behandler klager om gjengjeldelse, både etter likestillings- og diskrimineringsloven og etter arbeidsmiljøloven. Du finner mer informasjon om dette på nemndas nettsider: