Trakassert på jobb

Den siste tiden har du blitt utsatt for fleipete og ubehagelige kommentarer og oppførsel fra noen av kollegaene på jobb. Noen ganger opplever du dem også som fiendtlige mot deg og du føler deg utestengt fra fellesskapet på jobben. Du lurer på om dette er trakassering og hva du kan gjøre.

Har jeg blitt trakassert?

Det kan virke sånn. Alle har rett til et trygt arbeidsmiljø uten trakassering. Trakassering på arbeidsplassen er forbudt både etter arbeidsmiljøloven og likestillings- og diskrimineringsloven.

Hvis trakasseringen du blir utsatt for har sammenheng med noen av diskrimineringsgrunnlagene, for eksempel kjønn, etnisitet eller kjønnsidentitet, kan det være forbudt etter likestillings- og diskrimineringsloven. Da kan vi i Likestillings- og diskrimineringsombudet veilede deg.

Hvis trakasseringen du opplever ikke har sammenheng med noen av disse diskrimineringsgrunnlagene, kan det være forbudt etter arbeidsmiljøloven. Dette kan Arbeidstilsynet veilede om.

Hva er trakassering etter likestillings- og diskrimineringsloven?

Med trakassering menes handlinger, unnlatelser eller ytringer som virker eller har som formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende.

Det er ikke krav om at den som trakasserer har til hensikt å trakassere. Det betyr at noe kan være trakassering selv om den som står bak, ikke bevisst gikk inn for å trakassere.

Enkelthendelser kan være trakassering hvis de er alvorlige nok. Ved mindre alvorlige hendelser, bør du si fra til den som du mener trakasserer om at du ikke synes det er greit. Hvis hen fortsetter etter at du har sagt fra, blir det mer alvorlig. Det skal mindre til før noe anses som alvorlig hvis det er sjefen din som utsetter deg for dårlig behandling.

For at en ytring skal være trakasserende, må ytringen være rettet mot en konkret person eller en konkret personkrets. Generelle ytringer rettet mot grupper vil ikke være trakassering i diskrimineringslovgivningens forstand. Men generelle hatefulle ytringer på grunn av hudfarge, nasjonal og etnisk opprinnelse, religion, livssyn, seksuell orientering, kjønnsuttrykk, kjønnsidentitet eller nedsatt funksjonsevne kan være straffbart etter straffeloven.

Arbeidsgiver skal forebygge og søke å hindre

Arbeidsgiver har etter likestillings- og diskrimineringsloven en plikt til å forebygge og søke å hindre trakassering. Plikten gjelder innenfor arbeidsgivers ansvarsområde. Det innebærer at arbeidsgiver har et ansvar for å forebygge trakassering både på selve arbeidsplassen, men også i forbindelse med aktiviteter som skjer i arbeidsgivers regi utenfor arbeidstid, eksempelvis julebord, jobbreise og samlinger.

En arbeidsgiver som blir kjent med at en ansatt opplever seg trakassert, må ta saken på alvor og håndtere dette på en tilfredsstillende måte. Klikk her for å lese mer om arbeidsgivers ansvar.

Hva gjør jeg nå?

Det er viktig at du samler bevis som kan bevise trakasseringen. Det kan for eksempel være eposter, meldinger, skjermdumper, referater eller vitner som kan bekrefte det du har opplevd. Blir det ord mot ord om hva som har skjedd, kan det være vanskelig for deg å nå fram med saken. I menyen under finner du forslag til hva du kan gjøre.

Kontakt Arbeidstilsynet

Hvis trakasseringen du opplever på jobb ikke har sammenheng med et diskrimineringsgrunnlag, kan du kontakte Arbeidstilsynet. Arbeidstilsynet kan veilede deg i saker som gjelder generell trakassering og mobbing på arbeidsplassen, som er forbudt etter arbeidsmiljøloven.

Hvis du har varslet om mobbing eller trakassering, og arbeidsgiveren ikke følger virksomhetens rutiner eller tar saken på alvor, kan du også kontakte Arbeidstilsynet og spørre om hva du kan gjøre.

Diskrimineringsnemnda behandler klager på trakassering etter likestillings- og diskrimineringsloven. Du finner flere relevante saker fra nemnda i boksen under.