Bilde av Beate Gangås og Gerd von der Lippe

Likestillings- og diskrimineringsombudet hedret Gerd von der Lippe med Equalitasprisen. Lørdag var det 35 år siden von der Lippe løp Holmenkollstafetten som første kvinne.

Ombudet stilte til start i lørdagens Holmenkollstafett med Gerd von der Lippes dekknavn fra samme konkurranse i 1972. Tidligere på dagen ble hun hedret med Equalitasprisen.
 
- Gerd von der Lippe ofret en lovende idrettskarriere for å synliggjøre det meningsløse i at kvinner var utestengt fra Holmenkollstafetten. I 1972 stilte hun som første kvinne, til start under navnet Øyvind Foss. Hun var med å ta initiativet til at Idrettsforbundet opprettet et kvinneutvalg, satte kjønnslikestilling på dagsorden og var pådriver for kjønnskvotering i Idrettsforbundet, sa likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås under tildelingen.

Von der Lippe jobber i dag som professor i idrettssosiologi ved Høgskolen i Telemark og har skrevet flere bøker om kjønn og idrett.

- Dette er veldig hyggelig. Det er viktig at ombudet og kvinner i idretten samarbeider om å øke likestilling i idretten. Det er fortsatt mange steiner å snu, sa von der Lippe under tildelingen.

Se innslaget på Kveldsnytt 12. mai 2007