Får ikke lov til å bruke hijab, kipa eller turban på jobb
Du er jobbsøker med gode kvalifikasjoner og lang erfaring. En dag blir du invitert på jobbintervju og det går veldig bra. Noen dager senere får du beskjed om at en annen kandidat har blitt tilbudt jobben. Arbeidsgiver argumenterer for at grunnen til at ikke du fikk jobb er at du bruker hijab, turban eller kipa. Det passer ifølge arbeidsgiver ikke helt inn i nåværende arbeidsmiljø. Er det diskriminerende praksis?
Har jeg blitt diskriminert?
Det kan være at du er utsatt for diskriminering. En arbeidsgiver skal måle arbeidstakere etter kvalifikasjoner og erfaring, ikke etter hva slags religiøst hodeplagg de har på hodet. Det skal som hovedregel være tillatt å bruke religiøse hodeplagg dersom det ikke er til hinder for utførelsen av jobben. Det rettslige utgangspunktet er at arbeidsgiver ikke kan forby religiøse hodeplagg, men kan kreve at hodeplagget benyttes i virksomhetens farger der det er uniformsplikt.
Dersom man skal nekte noen å bruke religiøse hodeplagg, må det ifølge loven begrunnes saklig, som for eksempel med hygieniske eller sikkerhetsmessige hensyn. En arbeidsgiver må ta hensyn til at ulike religioner og livssyn er representert på arbeidsplassen. Religions- og livssynsfriheten omfatter blant annet retten til å gi uttrykk for sin religiøse overbevisning.
Kan forbys i noen tilfeller
Det kan være forhold knyttet til bestemte stillinger eller arbeidsoppgaver som gjør at for eksempel religiøse hodeplagg kan forbys i noen tilfeller. Da er det arbeidsgiver som må vise at det er saklige grunner til å forby slike plagg eller symboler, og at det er nødvendig å forby dem. Dette må vurderes i hver enkelt sak, og virkningen av forbudet for dem som rammes av forbudet må også inngå i vurderingen av om et slikt forbud er lovlig.
I 2014 kom Diskrimineringsnemnda til at ansatte som utfører sikkerhetskontroll på Gardermoen kunne nektes å bære religiøse og politiske symboler på jobb ut fra en konkret vurdering av arbeidsoppgavene og betydningen av tillit og nøytralitet i jobbsituasjonen.
Hva gjør jeg nå?
Hvis du kjenner deg igjen i beskrivelsene i teksten ovenfor, kan det hende at du er utsatt for diskriminering. Trenger du hjelp og bistand, eller mer informasjon om rettighetene dine, er du velkommen til å ta kontakt med ombudet.
Få veiledning
Å snakke med oss er gratis og uforpliktende, og du kan være anonym. Det er viktig at du samler informasjon som beviser en eventuell forskjellsbehandling. Det kan være e-poster, SMS-er, eller vitner.
Aktuelt lovverk
Aktuelle saker fra Diskrimineringsnemnda og domstolene
-
DIN 22/94 sagt opp på grunn av hijab
-
DIN 21/590 sagt opp på grunn av hijab
-
DIN 18/48 lovlig å stille krav om håndhilsing
-
DIN 18/30 fikk ikke lov til å bruke hijab med uniform
-
LDN 2/2017 sykehjem forbød bruk av religiøse plagg
-
LDN 2/2014 kontrollør fikk ikke bruke religiøst hodeplagg
-
LDN 35/2014 lovlig å nekte kontrollør langt skjegg
-
LDN 26/2014 lovlig å nekte bruk av religiøse symboler på TV