Er du diskriminert eller trakassert?
Her finner du informasjon om hva diskriminering og trakassering er, og hva du kan gjøre dersom du har blitt utsatt for dette.
Vi hjelper deg
Visste du at urettferdig behandling kan være ulovlig? Hvis du blir dårligere behandlet eller trakassert på grunn av kjønn, etnisitet, funksjonsevne eller et annet diskrimineringsgrunnlag, kan du ha blitt diskriminert. Vi hjelper deg med å forstå hva dette betyr i praksis, og hva du kan gjøre hvis du har blitt diskriminert eller trakassert.
Diskriminering er usaklig forskjellsbehandling på grunn av et diskrimineringsgrunnlag.
Med forskjellsbehandling menes at du blir behandlet dårligere enn andre som du kan sammenligne deg med. Det kan for eksempel være at du ikke får en jobb, ikke får komme inn på et utested eller ikke får leie bolig. Dette kan være diskriminering hvis grunnen er at du for eksempel er gravid, har en funksjonsnedsettelse eller har etnisk minoritetsbakgrunn.
Forskjellsbehandling kan også være at man behandler alle likt, og at noen grupper kommer dårligere ut enn andre som følge av dette. Det kan for eksempel være at en restaurant ikke tillater gjester å ta med hund inn, noe som gjør at personer som har førerhund blir utestengt. Det er en såkalt «indirekte forskjellsbehandling» på grunn av funksjonsnedsettelse.
Ikke all forskjellsbehandling er ulovlig diskriminering. Det er for eksempel lov å kreve at en pilot eller en kirurg har godt syn, selv om dette betyr at en arbeidssøker med nedsatt syn ikke kan få jobben. Det er også lov til å kreve at en norsklærer har gode kunnskaper i norsk språk, selv om det kan gjøre at personer med annen bakgrunn enn norsk ikke kan få jobben. Dette kalles saklig forskjellsbehandling. Det er flere krav i loven som må være oppfylt for at forskjellsbehandling skal være saklig, og dermed lovlig.
Med trakassering menes at noen sier eller gjør noe krenkende, skremmende, fiendtlig eller ydmykende mot deg, fordi du for eksempel er homofil, muslim eller funksjonshemmet. Trakassering er aldri lov.
Seksuell trakassering er seksuell oppmerksomhet som du opplever er plagsom, krenkende eller nedverdigende. Seksuell trakassering kan være alt fra uønskede seksuelle kommentarer om kropp og utseende til klåing og tafsing. Hvis noen sender deg nakenbilder eller videoer med seksuelt innhold, vil det også være seksuell trakassering.
Vi har alle kjennetegn eller egenskaper som kan gjøre at vi kan bli utsatt for forskjellsbehandling. Noen av disse egenskapene kaller vi diskrimineringsgrunnlag, som er spesielt beskyttet i loven. Disse er kjønn, graviditet, foreldrepermisjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion og livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og alder. På jobb har du i tillegg et vern mot diskriminering på grunn av medlemskap i en fagforening og politisk syn.
Noen personer kan ha flere av disse kjennetegnene samtidig, og kan bli diskriminert på grunn av selve kombinasjonen av flere grunnlag. Dette kalles sammensatt diskriminering, og er også forbudt.
Her finner du en oversikt over aktuelle lover på likestillings- og diskrimineringsfeltet.
Vi kan
- veilede om diskrimineringsregelverket
- vurdere saken din
- gi innspill til hva du kan gjøre videre
- forklare hvordan du kan klage til Diskrimineringsnemnda
Vi kan ikke
- være advokaten din eller være med i møter med den som har diskriminert deg
- behandle klager om diskriminering, det er det Diskrimineringsnemnda som gjør
Diskrimineringsgrunnlagene i loven
Vi har alle kjennetegn eller egenskaper som kan gjøre at vi kan bli utsatt for forskjellsbehandling. Noen av disse egenskapene kaller vi diskrimineringsgrunnlag, som er spesielt beskyttet i loven. I boksene under finner du relevant informasjon om ditt grunnlag. Du finner også flere eksempler på diskrimineringssituasjoner som du kanskje kan kjenne deg igjen i, og tips til hva du kan gjøre hvis du er diskriminert.
Diskrimineringssituasjoner
Her finner du utdypende informasjon om mange av de vanligste situasjonene knyttet til diskriminering som oppstår i samfunnet vårt. Historiene er basert på henvendelser som har kommet inn til ombudets veiledningstjeneste. Se om du kjenner deg igjen, og finn ut hva du kan gjøre for å løse saken din.